• Πολιτισμός

    Φαίδων Ταμβακάκης: Ο γνωστός επενδυτής βραβεύεται για το Τελευταίο Ποστάλι (εκδόσεις Εστία)

    Φαίδων Ταμβακάκης: Ο γνωστός επενδυτής βραβεύεται για το Τελευταίο Ποστάλι (εκδόσεις Εστία)

    Ο Φαίδων Ταμβακάκης φωτογραφημένος από τον γιο του


    Ο Φαίδων Ταμβακάκης διακρίνεται και στην τέχνη της λογοτεχνίας, εκτός από τη αρένα των επενδύσεων. Βραβεύεται αύριο για το Το τελευταίο ποστάλι (εκδόσεις Εστία, 2021) από το έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό Αναγνώστης (του Γιάννη Μπασκόζου).

    Η βράβευση του γνωστού επενδυτή θα πραγματοποιηθεί στην αυριανή τελετή για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2022. Στην πρώτη ζωντανή εκδήλωση μετά την πανδημία που οργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη, Οδού Πειραιώς.

    Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές από τον Αναγνώστη, «είναι η ανάγκη να ξαναβρεθεί το “συνάφι” (συγγραφείς, βιβλιοπώλες, μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές) αλλά και οι αναγνώστες, παλιοί και νεότεροι. Είναι και η επέτειος, κλείσαμε δέκα χρόνια με Βραβεία που είχαν έναν σημαντικό ρόλο (το λένε οι άλλοι) στο λογοτεχνικό πεδίο».

    Ύστερα από τη Ζυράννα Ζατέλη, στην οποία θα απονεμηθεί το Μεγάλο Βραβείο του «Α», ο Φαίδων Ταμβακάκης θα τιμηθεί για το τελευταίο του βιβλίο με το Βραβείο Νίκου Θέμελη που έχει θεσπίσει το περιοδικό.

    Στο τελευταίο του βιβλίο, απηχεί «τις μυθιστορηματικές επεξεργασίες του Νίκου Θέμελη για το πως η οικονομία, η πολιτική και οι άνθρωποι στροβιλίζονται σe αέναο πολύπλοκο ταξίδι».

    Οι κλυδωνισμοί της Ιστορίας

    Σκηνικό, εν πλω. Ο έκπτωτος τσιμεντοβιομήχανος Αντώνης Μάρκελλος με την πιστή του βοηθό, σε από τα τελευταία δρομολόγια του πλοίου από τη νότια Αφρική προς το νησί της Αγίας Ελένης, τόπο εξορίας του Ναπολέοντα.

    Ο «Ναύαρχος» όπως τον αποκαλούν, επιδίδεται σε μια σειρά από νοσταλγικές, ανεκδοτολογικές εξιστορήσεις από τον περιπετειώδη βίο του.

    Καθεμία από αυτές τις αναμνήσεις, φωτίζεται από το πιο αρχαίο κινέζικο κείμενο. Πυκνής σοφίας αποφθέγματα, που αποθησαυρίζει ο συγγραφέας ατάκτως εριμμένα στο βιβλίο του.

    Μέσα από αυτές τις προσωπικές μικροϊστορίες του χρεοκοπημένου επιχειρηματία, ο Φαίδων Ταμβακάκης σχολιάζει με εύστοχο και παιγνιώδη τρόπο «τη μεγάλη Ιστορία», όπως εύστοχα επισημαίνει Ο Αναγνώστης.

    «Tους κλυδωνισμούς της οικονομίας, τα σκαμπανεβάσματα της πολιτικής, τα τραγικά αλλεπάλληλα ναυάγια μιας χώρας έως τα πρόσφατα γεγονότα της κρίσης».

    Εκτός όμως από τη μακρο-οικονομία, ο συγγραφέας αποτυπώνει με ευαισθησία τις λεπτές αποχρώσεις της μικρής ιστορίας, των ανθρώπινων σχέσεων και ψυχικών ελατηρίων.

    Ζυράννα Ζατέλη και Φ. Ταμβακάκης, κολάζ από το περιοδικό Ο Αναγνώστης

    Πρώτος μεταξύ ίσων

    Ο Φαίδων Ταμβακάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1960.

    Σπούδασε οικονομικά και αγγλική φιλολογία.

    Έχει εκδώσει τα πεζογραφήματα Ευμορφία (1982), Τα τοπία της Φιλομήλας (1988), Η υστάτη (1991), το μυθιστόρημα Οι ναυαγοί της Πασιφάης (1997), για το οποίο τιμήθηκε το 1997 με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού “Διαβάζω”, καθώς και τη συλλογή διηγημάτων Άδεια ξενοδοχεία (2005). Η νουβέλα του Αναπαλαίωση (2015) τιμήθηκε με το Βραβείο Νουβέλας της Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη το 2015 Όλα από τις εκδόσεις της Εστίας.

    Παραμένει για την Ελλάδα ο μεταφραστής (και φίλος) του Τζον Φόουλς (Ο Μάγος, εκδ. Εστία). Έχει μεταφράσει και Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Ζέλντα Φιτζέραλντ, Μπ. Τρέηβεν, Άισμπεργκ Σλιμ, μεταξύ άλλων.

    Έχει επιμεληθεί τον τόμο για την Αλεξάνδεια στη σειρά Μια πόλη στη λογοτεχνία των εκδόσεων Μεταίχμιο.

    Στον κόσμο των επιχειρήσεων, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ως διευθύνων σύμβουλος της Alpha Trust εδώ και τριάντα χρόνια τουλάχιστον.

    Πληροφορίες

    Ταμβακάκης, Φαίδων
    Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείο της Εστίας
    Σελίδες: 376
    Εικονογράφος:Μπελντέκος, Παναγιώτης
    Ημερομηνία Έκδοσης: 15/10/2021
    Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη
    Πέμπτη, 16 Ιουνίου
    8μμ
    Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
    Θα ακολουθήσει κέρασμα

    Διαβάστε επίσης: Φαίδων Ταμβακάκης: «Οι μνήμες πάνε σαν την καλύτερη μετοχή» δηλώνει ο επιχειρηματίας – συγγραφέας



    ΣΧΟΛΙΑ