• Πολιτισμός

    Στο σφυρί 11 Πικάσο του θρυλικού Bellagio

    • Bloomberg


    Στις 23 Οκτωβρίου, η MGM Resorts βγάζει στο σφυρί 11 έργα του Πικάσο που θα μπορούσαν να της αποφέρουν έως και 104 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση, η οποία θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο Bellagio από τον οίκο Sotheby’s, θα περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, έργα σε χαρτί και κεραμικά.

    «Η συλλογή μας εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Ari Kastrati, διευθυντής φιλοξενίας στην MGM Resorts. «Στόχος μας με τη συλλογή μας ήταν πάντοτε να την εξελίξουμε περαιτέρω και να επικεντρωθούμε στον πλουραλισμό και να δώσουμε φωνή σε καλλιτέχνες που υποεκπροσωπούνται. Έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό κατά τη διάρκεια των χρόνων και πιστεύουμε ότι τώρα είναι ώρα να κλιμακώσουμε την προσπάθειά μας», προσθέτει.

    Η προσπάθεια διαφοροποίησης των έργων τέχνης που έχει στην κατοχή της η MGM Resorts αφορά, αλλά όχι αποκλειστικά, το άνοιγμα σε έργα «γυναικών, έγχρωμων καλλιτεχνών και της κοινότητας LGBTQIA», λέει ο Καστράτι. Παρόλα αυτά, αρνείται να σχολιάσει εάν τα έσοδα από την πώληση των Πικάσο θα διατεθούν όλα για την αγορά έργων από τους εν λόγω καλλιτέχνες.

    Τα κορυφαία έργα

    Οι λεπτομέρειες της ίδιας της δημοπρασίας, όμως, είναι έτοιμες για τα φώτα της δημοσιότητας.

    Το κορυφαίο έργο αναμένεται να είναι ο πίνακας Femme au Béret Rouge-Orange που φιλοτέχνησε ο Πικάσο το 1938 και ο οποίος απεικονίζει την ερωμένη και μούσα του καλλιτέχνη Marie-Thérèse Walter. Το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει από 20 έως 30 εκατομμύρια δολάρια.

    Όπως και πολλά άλλα από τα έργα τέχνης που βγαίνου προς πώληση, ο πίνακας αποκτήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπό τον ιδρυτή του Bellagio, Steve Wynn, γνωστό συλλέκτη έργων τέχνης.

    Femme au Béret Rouge-Orange, Πικάσο. Το πορτρέτο της Marie-Thérèse ήταν κρεμασμένο πάνω από έναν μπουφέ

    Η μητρική εταιρεία του Bellagio, η Mirage Resorts, συγχωνεύθηκε με την MGM Grand το 2000, για να δημιουργηθεί στη συνέχεια η MGM Resorts International, το 2010. Εννέα χρόνια μετά, η MGM Resorts πούλησε το Bellagio στον Όμιλο Blackstone σε μια συμφωνία 4,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και η MGM Resorts συνεχίζει να λειτουργεί το ακίνητο.

    Όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Sotheby’s, οι Πικάσο παρέμειναν στην ιδιοκτησία της MGM Resorts να κοσμούν τους τοίχους του εύστοχα «βαπτισμένου» εστιατορίου Picasso του Bellagio, όπου ο αναρτημένος ενδυματολογικός κώδικας προβλέπει «κομψό και επίσημο» ένδυμα για τις γυναίκες και «πουκάμισο με κολάρο ή πόλο» για τους άνδρες.

    Πικάσο προσβάσιμος σε όλους

    Το πορτρέτο της Marie-Thérèse ήταν κρεμασμένο πάνω από έναν μπουφέ.

    Homme et Enfant, Picasso, 1969

    Ο πίνακας Buste d’Homme, του 1969, η αξία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν κρεμασμένος πίσω από το μπαρ του εστιατορίου.

    Και το μεγάλης κλίμακας Homme et Enfant, επίσης του 1969, το οποίο υπολογίζεται ότι θα πιάσει μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν κρεμασμένο πάνω από άλλο μπουφέ στο σαλόνι του εστιατορίου.

    Άποψη από το εσωτερικό του εστιατορίου Picasso του Bellagio

    Και άλλα σημαντικά έργα βρίσκονταν σε σημεία αντίστοιχα προσβάσιμα στο κοινό. Το έργο Nature Morte au Panier de Fruits et aux Fleurs, του 1942, που εκτιμάται ότι θα πουληθεί μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων δολαρίων, βρισκόταν δίπλα στο έργο Nature Morte aux Fleurs et au Compotier, του 1943, το οποίο εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 6 έως 8 εκατομμύρια δολάρια.

    Έργο του Πικάσο στο Bellagio

    Πριν πουληθούν, τα έργα θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη στις 7-13 Σεπτεμβρίου. Μια μικρότερη ομάδα από επιλεγμένα έργα θα σταλεί στην Ταϊπέι και στο Χονγκ Κονγκ αργότερα μέσα στον μήνα. Η ίδια η πώληση, όπως ανακοινώθηκε από τον οίκο Sotheby’s, θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο το Bellagio, σε χώρο που θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να θυμίζει την αίθουσα δημοπρασιών του οίκου.

    Νυχτερινή άποψη των εντυπωσιακών συντριβανιών του Bellagio Hotel & Casino, στο Λας Βέγκας



    ΣΧΟΛΙΑ