Η COSMOTE προσφέρει δωρεάν ασύρματο δίκτυο ίντερνετ (Wi-Fi) σε τέσσερις εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Κρήτης

Πολιτισμός

Δωρεάν WI-FI σε αρχαιολογικούς χώρους

  • NewsRoom

Στην αρχή το φως και η ώρα η πρώτη
που τα χείλη ακόμη στον πηλό
δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου
Αίμα πράσινο και βολβοί στη γη χρυσοί
Πανωραία στον ύπνο της άπλωσε και η θάλασσα
γάζες αιθέρος τις αλεύκαντες
κάτω απ’ τις χαρουπιές και τους μεγάλους όρθιους φοίνικες… Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον Εστί

Λίκνο πολιτισμού, πηγή απέραντου και αιώνιου φωτός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είναι σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Πηγή γνώσης, έμπνευσης, ιδεών, πολιτισμού, πάνω απ’ όλα ανθρωποκεντρικού, που ενώνει, συγκεράζει και εκπέμπει μηνύματα πανανθρώπινα και δημιουργικά, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε όσους έχουν την τύχη να την επισκεφτούν και να την περπατήσουν. Γη σπαρμένη ίχνη μιας μακραίωνης και σημαντικής ιστορίας: με ευρήματα από την προϊστορική και αρχαϊκή περίοδο, μοναδικά έργα της κλασσικής αρχαιότητας, ελληνιστικά, μεσαιωνικά και βυζαντινά μνημεία, δημιουργήματα του λαϊκού πολιτισμού, ίχνη από το πέρασμα άλλων πολιτισμών και διαφορετικών θρησκειών, που συνυπάρχουν με σημερινές δημιουργίες, κατασκευές και σύγχρονα έργα τέχνης. Αυτός ο πολιτισμός, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία είναι και η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της Ελλάδας, συνοδεύοντάς την σαν πιστός συνοδοιπόρος και στη σύγχρονη πορεία της.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας και της ανάδειξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού η COSMOTE επιστρατεύει τη δύναμη της τεχνολογίας και προσφέρει δωρεάν ασύρματο δίκτυο ίντερνετ (Wi-Fi) σε τέσσερις εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Κρήτης: τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, έδρα του Μινωικού πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που φιλοξενεί ευρήματα από όλη την Κρήτη, καλύπτοντας πάνω από 5.500 χρόνια ιστορίας του νησιού, το νησί της Σπιναλόγκας στον κόλπο της Ελούντας, που έχει υπάρξει -μεταξύ άλλων- ενετικό οχυρό, καστροπολιτεία και τόπος εξορίας λεπρών, καθώς και το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, το οποίο στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών στην ομώνυμη αρχαία πόλη του Ρεθύμνου, κυρίως από την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο.

Σπιναλόγκα

Η παροχή δωρεάν ίντερνετ θα διευκολύνει τους επισκέπτες της Κρήτης και των εν λόγω αρχαιολογικών χώρων και μουσείων να αναζητήσουν πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και θα επιτρέψει στους πολιτιστικούς φορείς να αναπτύξουν νέους διαδραστικούς τρόπους ξενάγησης και παρουσίασης των εκθεμάτων τους.

«Ο πολιτισμός, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της Ελλάδας μας. Ο εκσυγχρονισμός της προβολής τους και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στους επισκέπτες και διευκολύνουν την πρόσβαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά από κάθε σημείο του κόσμου. Ιδιαίτερα σήμερα, η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προσαρμογή μας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Στόχοι που διευκολύνονται από τη σημαντική αυτή χορηγία της COSMOTE. Η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας», σχολίασε με αφορμή την προσφορά ο γ.γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

«Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανθρωποκεντρικός πολιτισμός και ο άνθρωπος, από τη φύση του, θέλει να μαθαίνει αλλά και να μοιράζεται», επεσήμανε ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης. Και προσθέτει: «Ο άνθρωπος θέλει να μεταδώσει την εμπειρία του, την πληροφορία, τη γνώση, την αισθητική και στους άλλους, Έλληνες και ξένους. Και βρίσκει τρόπους -με τη νέα τεχνολογία- διαδικτυακούς τόσο για την ξενάγηση όσο και για την παρουσίαση των αρχαίων αντικειμένων και τόπων».

«Χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά μέσα, οι επισκέπτες της Κρήτης, όπως και όλης της Ελλάδας, μπορούν να στέλνουν εικόνα και ήχο του πολιτισμού μας παντού στον κόσμο. Μετά από μία δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, η τεχνολογία παραμένει αρωγός μας ώστε να ενισχύσουμε την επαφή με τη γνώση και την ιστορία μας, αλλά και να αναδείξουμε το σύγχρονο προφίλ της Ελλάδας διεθνώς. Υπό αυτό το πρίσμα, η διάθεση από την COSMOTΕ δωρεάν εξοπλισμού και υπηρεσιών ίντερνετ σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό, αποκτά και συμβολικό χαρακτήρα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πάμε μπροστά και φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», ανέφερε ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών του Ομίλου ΟΤΕ.

Κνωσσός

Πρόσβαση σε ασύρματο ίντερνετ έχουν ήδη το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,  το Ακρωτήρι Σαντορίνης, οι Δελφοί, η Δήλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι υποδομές στην Ακρόπολη των Αθηνών, καθώς επίσης στις Μυκήνες και την Αρχαία Κόρινθο στην Πελοπόννησο.

Η συνολική επένδυση της COSMOTE για το έργο αυτό ξεπερνά τα δύο εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει αναλάβει τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών ασύρματου δικτύου σε επιλεγμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημεία, την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων, αλλά και τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών ίντερνετ. Επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας…