Πολιτισμός

Ακρόπολη: Ξεκινά η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου με απόφαση του υπουργείου

  • NewsRoom
ακροπολη


Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν τον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο χώρος, παίρνοντας την μορφή που οφείλει να έχει ως κυριότερο αξιοθέατο της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, βασικά ζητήματα που απασχολούν τη λειτουργία του χώρου, όπως η αντικατάσταση του αναβατορίου, η πρόταση βελτίωσης και επαναφοράς του φωτισμού των μνημείων και του Βράχου της Ακρόπολης, στο επίπεδο της μελέτης του Πιέρ Μπιντό, ο οποίος το 2004 είχε αναλάβει τον φωτισμό του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και άλλα θα τεθούν ως θέματα συζήτησης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου 2019.

Παράλληλα, υφίσταται και το ζήτημα του έργου βελτίωσης και αναβάθμισης της αντικεραυνικής προστασίας των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, επί του οποίου το ΚΑΣ έχει ήδη γνωμοδοτήσει στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 17 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο έργο θα έχει υλοποιηθεί μέχρι τη 15η Νοεμβρίου 2019.

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα τις αρμόδιες Αρχές, καθώς το πρόσφατο περιστατικό με τον ισχυρό κεραυνό που έπεσε στο μνημείο, τραυματίζοντας μάλιστα ανθρώπους που βρίσκονταν στο χώρο, ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση επίλυσή του.

Σε ό,τι αφορά στο αναβατόριο της Ακρόπολης, σημειώνεται ότι είναι αρκετές οι φορές που παρέμεινε κλειστό το τελευταίο διάστημα, λόγω βλάβης που παρουσίασε, με αποτέλεσμα άτομα, που έχουν κινητικά προβλήματα να είναι αδύνατο να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε κάνει αυτοψία την 29η Ιουλίου.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού υπό την Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να τεθεί και το θέμα της αποκατάστασης του αναβατορίου στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, την 1η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η πρόταση βελτίωσης και επαναφοράς του φωτισμού των μνημείων και του Βράχου της Ακρόπολης στο επίπεδο της μελέτης του Πιέρ Μπιντό, ο οποίος το 2004 είχε αναλάβει τον φωτισμό του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και η δρομολόγηση της αντικεραυνικής προστασίας του χώρου, καθώς και την αναβάθμιση του κτηρίου του παλιού μουσείου.

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε σχετικά το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:

«Σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργου Διδασκάλου, συγκάλεσε σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με αντικείμενο την επίλυση προβλημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.
Δρομολογήθηκαν τα εξής:

1. Το θέμα της αντικατάστασης του αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης θα εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμον γνωμοδότηση στη συνεδρίαση της 1ης Οκτωβρίου τ.έ.

2. Στην ίδια συνεδρίαση του ΚΑΣ θα εισαχθεί και η πρόταση βελτίωσης και επαναφοράς του φωτισμού των μνημείων και του Βράχου της Ακρόπολης στο επίπεδο της μελέτης του Πιέρ Μπιντό, ο οποίος το 2004 είχε αναλάβει τον φωτισμό του αρχαιολογικού χώρου.

3. Το έργο της βελτίωσης και αναβάθμισης της αντικεραυνικής προστασίας των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, επί της οποίας γνωμοδότησε το ΚΑΣ στην συνεδρίασή του στις 17 Σεπτεμβρίου τ.έ, προβλέπεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι την 15η Νοεμβρίου τ.έ.

4. Όσον αφορά στην πορεία του έργου της κτηριακής αναβάθμισης του παλαιού μουσείου στον Βράχο της Ακρόπολης, που εκτελείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 – Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, ζητήθηκε οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία υλοποιούνται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης των Αθηνών, να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου τ.έ., προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου».ΣΧΟΛΙΑ