• Πολιτική

    «Ξύπνησε» το ρήγμα της Σταμάτας-Τι λένε οι σεισμολόγοι

    • NewsRoom


    Αναστάτωση και τρόμο προκάλεσε στους κατοίκους της Αττικής η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 22:24 το βράδυ της Δευτέρας σε απόσταση 2 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σταμάτας και 24 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αθήνας. Οι σεισμολόγοι μπορεί να εμφανίζονται καθησυχαστικοί ωστόσο δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Αθήνα αναστατώνοντας τους κατοίκους, καθώς το εστιακό βάθος ήταν πολύ μικρό, μόλις 5 χιλιόμετρα.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός είχε πολύ θόρυβο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να τρομάξουν και να τον παρομοιάζουν με «βόμβα».

    Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται στη Σταμάτα, με τον πρόεδρο του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, να σημειώνει πως πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε και το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «πρόκειται για συνέχεια σεισμών που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Μια ακολουθία που θα συνεχιστεί και τις αμέσως επόμενες ώρες. Πάντως ιστορικά το συγκεκριμένοι ρήγμα δεν δίνει μεγάλους σεισμούς». Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ, οι σεισμολόγοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν ο σεισμός της Δευτέρας είναι ο κύριος.

    Υπενθυμίζεται πως στις 9 Ιανουαρίου καταγράφηκε σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα ένα «σμήνος» σεισμών. Σχεδόν σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, αλλά και ανοιχτά προς τη Μεγαλόνησο και τα Στύρα, ένα “σμήνος” δονήσεων προκάλεσε ανησυχία σε αρκετούς κατοίκους. Κανένας σεισμός ωστόσο δεν ξεπέρασε τα 3 Ρίχτερ. Στην ευρύτερη περιοχή από τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη ως και τον Μαραθώνα είχαν σημειωθεί τότε περισσότερες από 18 μικρές δονήσεις, με μέγεθος ως τα 2,7 Ρίχτερ.

    Την ίδια ώρα, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Θυμίζω ότι αυτή η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί με πολλούς, μικρότερου μεγέθους, σεισμούς, ήδη από τις 2 και τις 3 Ιανουαρίου. Είχε παρουσιαστεί μια ύφεση τις επόμενες ημέρες και ενεργοποιήθηκε πάλι με μικρά μεγέθη στις 9 και στις 10 του μηνός και φαίνεται ότι κορυφώνεται σήμερα με τον σεισμό των 4.4 Ρίχτερ. (…) Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει. Ομως η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε και στον παρόντα αιώνα αλλά και σε προηγούμενους αιώνες. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, ιστορικό, μπροστά μας το οποίο συναξιολογούμε (…) Οι κάτοικοι -και της συγκεκριμένης περιοχής και των γύρω περιοχών- θα πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι να μην ακούσουν περαιτέρω φημολογίες. Τα στοιχεία είναι υπέρ μας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δυνατή βοή και δυνατό τράνταγμα» (Βριλήσσια): Οι αντιδράσεις των πολιτών μετά τον σεισμό



    ΣΧΟΛΙΑ