• Πολιτική

    Ξανθός για Novartis: Δεν πρόκειται για πολιτική δίωξη, ούτε για πολιτικό αντιπερισπασμό

    • Έφη Τσιβίκα
    υπουργείο Υγείας Ξανθός

    Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας


    Στην υπόθεση Novartis αναφέρθηκε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη τύπου για τη φαρμακευτική κάνναβη, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο σκάνδαλο με διάρκεια. Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρόκειται για πολιτική δίωξη, αλλά για αναζήτηση των ευθυνών.

    «Δεν υπάρχει ομερτά στο πολιτικό σύστημα. Όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο σε εμβέλεια και έκταση, κατά τη άποψή μου, υπάρχουν αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες. Αυτό που διερευνάται τώρα είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες είτε πολιτικών προσώπων, είτε πολιτικών λειτουργών, είτε άλλων υπηρεσιακών στελεχών  του κράτους», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι να προχωρήσει αυτή η διερεύνηση, έτσι ώστε πραγματικά να αποδοθούν ευθύνες -όπου και αν υπάρχουν- και να δοθεί το μήνυμα ότι κλείνουν με θεσμικό τρόπο οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.

    «Για πρώτη φορά υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση  στη χώρα για μια εξυγιαντική παρέμβαση σε αυτόν τον χώρο, όπου υπήρχαν εστίες ανομίας, προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς, υπερκοστολόγησης για πολλά χρόνια», δήλωσε ο υπουργός υγείας. Παράλληλα τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι να θωρακιστεί το σύστημα  και αυτή η διαδικασία συμβάλλει στον εντοπισμό των θεσμικών ελλειμμάτων και κενών του, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση ή η  διαιώνιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

    «Θα λάβουμε όλοι γνώση της δικογραφίας ως οφείλουμε και το μέλημά μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη διερεύνηση, ούτε για λόγους πολιτικού αντιπερισπασμού απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας ή στην πίεση που μας άσκησε το συλλαλητήριο της Κυριακής, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, ούτε για λόγους πολιτικού ρεβανσισμού και δίωξης των αντιπάλων. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σήμα ότι λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου και η Δικαιοσύνη στη χώρα και ο καθένας όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, μπορεί να ελεγχθεί και να αποδειχθεί η αθωότητα ή η ενοχή του», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειλικρινής η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για Novartis: Οι μαρτυρίες δεν πείθουν, χρειάζονται και τα έγγραφα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Novartis: Θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη σκευωρία;

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα ονόματα που αναφέρονται στην δικογραφία για την Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ