Πολιτική

Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού»

  • NewsRoom


Το Βρετανικό Μουσείο, με επιφυλακτική στάση, δήλωσε ότι «οι επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής» έπειτα από το επίσημο αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021.

Στην κυριακάτικη εφημερίδα Observer ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα για τους εορτασμούς των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση το 2021 με αντάλλαγμα την έκθεση στο Λονδίνο άλλων ελληνικών κλασικών αρχαιοτήτων.

Σε αυτή την δήλωση εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου απάντησε σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ:

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς»

Συνέχισε λέγοντας :«Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων»

Στο τέλος σχολίασε το αίτημα του πρωθυπουργού στον Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «Ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».


ΣΧΟΛΙΑ