• Πολιτική

    Βρετανία: Προβάδισμα στο «Κόμμα του Brexit» δίνει νέα δημοσκόπηση


    Ποσοστό 34% συγκεντρώνει το νέο «Κόμμα του Brexit», του πρώην ηγέτη του Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα «The Observer». Μάλιστα το ποσοστό για το νέο κόμμα του Φάρατζ ξεπερνά στο σύνολο των ποσοστών των Συντηρητικών και των Εργατικών μαζί. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου από το ινστιτούτο Opinium Research από την Τετάρτη ως την Παρασκευή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.004 ενηλίκων Βρετανών.

    Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση (23η Απριλίου), το Κόμμα του Brexit διπλασιάζει το προβάδισμά του επί των Εργατικών: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται δεύτερο, περιοριζόμενο στο 21% των προθέσεων ψήφου (-7%).

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι εναντιώνονται στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, πιστώνονται 12% των προθέσεων ψήφου (+5%) και ξεπερνούν έτσι τους Συντηρητικούς υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι: το κυβερνών κόμμα δεν συγκεντρώνει παρά το 11%.

    Πάντως, στις τελευταίες τοπικές εκλογές (2 Μαΐου) στη Βρετανία, στις οποίες ωστόσο δεν συμμετείχε το νέο κόμμα του Φάρατζ, οι πολίτες αποδοκίμασαν τόσο τους Συντηρητικούς (οι οποίοι ωστόσο παρέμειναν οριακά πρώτη δύναμη) όσο και τους Εργατικούς, αλλά και το ακροδεξιό Ukip (τα ποσοστά του οποίου πλέον είναι ιδιαίτερα μικρά). Αντίθετα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι βγήκαν οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, οι οποίοι τάσσονται κατά του Brexit, αλλά και πλήθος ανεξάρτητων υποψηφίων.

    Το Κόμμα του Brexit αυτοπαρουσιάζεται ως αυτό που μπορεί να “σώσει” το Brexit, να χειριστεί με εθνικά επωφελή τρόπο το διαζύγιο του ΗΒ με την ΕΕ. Η αποχώρηση αρχικά θα γινόταν την 29η Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε δύο φορές, ελλείψει της έγκρισης από τη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες τον Νοέμβριο.

    Νέα προθεσμία ορίστηκε από τους Ευρωπαίους η 31η Οκτωβρίου, γεγονός το οποίο υποχρέωσε τη χώρα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, όπως τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. εκλογική Η διαδικασία προβλέπεται να διεξαχθεί στο ΗΒ την 23η Μαΐου.



    ΣΧΟΛΙΑ