Πολιτική

Βρετανία: «Όχι» του Τζόνσον στο επίσημο αίτημα της Σκωτίας για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

  • NewsRoom

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον


Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά το Brexit, λέγοντας ότι θα είναι ένας «επιζήμιος περισπασμός» και θα υπονομεύσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου αντίστοιχου δημοψηφίσματος πριν από πέντε χρόνια.

Η Νίκολα Στέρτζον, που είναι επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης στο Εδιμβούργο και τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ότι έχει νέα εντολή να ζητήσει ένα καινούργιο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αφού εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στη Σκωτία στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Η κα Στέρτζιον ανέφερε ότι οι εκλογές της περασμένης εβδομάδας έδωσαν μία «ξεκάθαρη δημοκρατική εντολή» για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. «Η ικανότητα της Σκωτίας να ασκεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης έχει σημασία, διότι η εναλλακτική είναι να μας επιβληθεί ένα μέλλον που έχουμε απορρίψει», είπε επίσης η ηγέτιδα του SNP αναφερόμενη στην προοπτική του Brexit, το οποίο η Σκωτία καταψήφισε με ευρεία πλειοψηφία.

«Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την επόμενη χρονιά θα ήταν ένας επιζήμιος περισπασμός», ανέφερε η κυβέρνηση σε σημείωμά της που συνοδεύει τη νομοθετική της ατζέντα. «Θα υπονόμευε το καθοριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και την υπόσχεση προς τον λαό της Σκωτίας ότι επρόκειτο για μια ψηφοφορία που διενεργείται μία φορά σε μια γενιά».


ΣΧΟΛΙΑ