• Πολιτική

    Βρετανία: Αρχίζει την Τρίτη η μάχη του Κοινοβουλίου

    • NewsRoom


    Οι Βρετανοί βουλευτές των δύο αντίπαλων μετώπων, Remain και Brexit,  έχουν ξεκινήσει την προθέρμανση της πολεμικής τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσουν στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσιμης εβδομάδας. Ενόψει της έναρξης των εργασιών του Κοινοβουλίου από την αυριανή μέρα, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να καθοριστεί εάν το αποτέλεσμα θα είναι μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, πρόωρες εκλογές ή επιπλέον παράταση του άρθρου 50.

    Προς στιγμήν αποφεύχθηκε ένας εμφύλιος πόλεμος στους Τόρις με την απόφαση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να ακυρώσει την συνάντηση με την ομάδα των πάνω από 20 ανταρτών βουλευτών του, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ένας εκ των ανταρτών βουλευτών των Τόρις, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Γκοκ, που παραιτήθηκε αμέσως μετά την άνοδο του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, είναι ένας από αυτούς που πρόκειται να στηρίξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες στο κοινοβούλιο για την αποφυγή της εξόδου χωρίς συμφωνία.

    «Σε κάποια στιγμή θα πρέπει να κρίνεις ανάμεσα στο προσωπικό σου συμφέρον και στο εθνικό συμφέρον. Και το εθνικό συμφέρον πρέπει να έρχεται πρώτο» δήλωσε σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να εφαρμόσει την απειλή του για απομάκρυνση των βουλευτών του που θα ψηφίσουν εναντίον της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Συντηρητικών ConservativeHome ο πρωθυπουργός πιθανώς να στοχεύσει σε μία διευθέτηση που θα στηρίζεται στην τροπολογία Γκράχαμ Μπράντι – την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιανουάριο και ζητούσε την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της “δικλείδας ασφαλείας” για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις». Όπως υποστηρίζει η ConservativeHome, περισσότεροι από δύο στους πέντε βουλευτές θα στήριζαν τον Μπόρις Τζόνσον στην προώθηση μίας τέτοιας θέσης, ενώ σχεδόν οι μισοί θα αντιδρούσαν. Η υποστήριξη των βουλευτών του κόμματος μειώνεται στο ένα τρίτο στο ερώτημα εάν το backstop θα ήταν αποδεκτό με χρονικό περιορισμό.

    Τις επόμενες ώρες θα γίνουν σαφείς οι κινήσεις που θα ακολουθήσει η διακομματική συμμαχία των βουλευτών που αντιτίθενται στο Brexit χωρίς συμφωνία, η οποία αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα ζητά από τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα παράταση στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Ακόμη και εάν μία τέτοια πρόταση περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων, κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη να έχει την ίδια τύχη και στη Βουλή των Λόρδων, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Νομοθετική πρωτοβουλία με επικεφαλής τους βουλευτές των Τόρις, Όλιβερ Λέτουιν και Ντομινίκ Γκριβ, καθώς και τον σκιώδη υπουργό για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, που διέρρευσε στα βρετανικά μέσα προβλέπει την αναζήτηση μίας παράτασης του ‘Αρθρου 50 από την ΕΕ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ