• Πολιτική

    Τσίπρας για πανδημία: Θανάσιμη τσαπατσουλιά από την κυβέρνηση – Δεν μπορείτε να δράσετε συντονισμένα

    • NewsRoom
    Προ ημερησίας στη Bουλή για την ακρίβεια ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει από το βήμα της Βουλής


    «Διακρίνω μια δυσανεξία στην κριτική από την κυβέρνηση. Ο πολιτικό διάλογος έχει και κριτική, όχι μόνο μονολόγους. Ζούμε μια έκτακτη, δραματική συνθήκη και η συζήτηση δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα, στην συζήτηση στην Βουλή για την πανδημία.

    Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση έχει δείξει ενσυναίσθηση για την κατάσταση με προτάσεις, αλλά και με κριτική. «Χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια αναζήτησης λύσεων, έστω και στο και 5’» σημείωσε.

    «Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο» ανέφερε.

    Ήρθατε άλλη μια φορά να παρουσιάσετε ένα sucess story, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από αισιοδοξία. Αλλά η αισιοδοξία δεν δημιουργείται με επικοινωνιακό καλλωπισμό και διαγγέλματα, πόσω δεν μάλλον με ανούσιες αντιπαραθέσεις, διώξεις πολιτικών αντίπαλων, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή και με καταιγισμό προπαγάνδας».

    Αυτά, συνέχισε, τα έχει βαρεθεί ο μέσος πολίτης, τον εξοργίζουν όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιχνίδια επικοινωνίας. Ο κόσμος απαιτεί, για να μας εμπιστευθεί όλους τους πολιτικούς, να τους καταλάβουμε και να τους σεβαστούμε, να δράσουμε συντονισμένα απέναντι στα προβλήματά τους.

    «Εμφανίζεστε να μην μπορείτε να καταλάβετε τίποτα και να μην μπορείτε να δράσετε συντονισμένα και με σχέδιο» είπε συμπληρώνοντας ότι παρουσιάζεται μια ειδυλλιακή εικόνα από την κυβέρνηση.

    «Θανάσιμη τσαπατσουλιά»

    Η αυταρέσκειά σας, η διαχειριστική ανικανότητα του επιτελικού κράτους, η ιδεοληψία, η εχθρότητα απέναντι στο ΕΣΥ, η προσφυγή στην βία των λόγων, σας έκαναν πολλαπλασιαστή αυτής της κρίσης, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

    «Καθημερινά άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας διασωληνωμένοι να βρουν μια ΜΕΘ και μας λέτε ότι αυτό είναι φυσιολογικό να πεθαίνει ο ένας στους πέντε,  συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «θανάσιμη τσαπατσουλιά».

    Αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες αλλαγές στα μέτρα είπε ότι ο κόσμος δεν ξέρει πια τι ισχύει. «Πόσο θα μας τρελάνετε πια; Ρωτήστε έξω τον κόσμο και θα δείτε. Δεν ξέρουν τι ισχύει» είπε ο κ. Τσίπρας.

    «Είστε τόσο χύμα που και τα απαραίτητα μέτρα, τα παίρνετε πολύ αργά. Αυτό που λέμε ‘πολύ λίγα, πολύ αργά’» συνέχισε.

    Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος τον ρώτησε αν προτείνει να βγει ο κόσμος έξω απάντησε: «Σας λέω ότι δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε και ο μέσος πολίτης αδυνατεί να κατανοήσει τι του λέτε, ότι δεν εμπνέετε καμία εμπιστοσύνη. Αυτή η διαχειριστική ανεπάρκεια έρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή, που μπορεί να κάνουμε την στροφή τώρα που έχουμε τα εμβόλια».

    Αναφερόμενος στην ΕΕ είπε: «Η ιστορία με τα εμβόλια είναι μια μεγάλη αποτυχία της ΕΕ από την ίδρυσή της, που βασίστηκε στο business plan κάποιων φαρμακοβιομηχανιών και εσείς ήσασταν απλός παρατηρητής» τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

    Η Γερμανία προαγόρασε εμβόλια από την Pfizer, είπε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο ο πρωθυπουργός του αντέταξε ότι η Γερμανία είναι πιο πίσω από την Ελλάδα στους εμβολιασμούς.

    «Να έχετε την γενναιότητα να πείτε ότι αποτύχατε»

    Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό στην δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι το θετικό πρόσημο της πρώτης φάσης της πανδημίας το σπαταλήσατε μέσα σε πέντε μήνες».

    Και συνέχισε: «Θα ήταν πιο έξυπνο να βγείτε και να πείτε ‘μας ξεπέρασε η πραγματικότητα’. Να τους πείτε ‘συμπολίτες μου αποτύχαμε’, κάναμε λάθος. Ίσως έπρεπε από την αρχή να είχαμε άλλη στρατηγική».

    «Χαζός είναι ο λαός; Δεν έβλεπε τι γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν βλέπει τι γίνεται τώρα;» συνέχισε και σημείωσε ότι οι νέες ΜΕΘ είναι 250 κι όχι όσες ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

    Για τον εμβολιασμό είπε ότι η πρόταση είναι να ανοίξει και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως π.χ. οι οδηγοί των μέσων μεταφοράς, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι κούριερ, και όχι σε όλο τον πληθυσμό, ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην μηδενίζει την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στη συνέχεια παρουσίασε ενημέρωση από το γερμανικό υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, λέγοντας ότι το Βερολίνο προχώρησε σε απευθείας συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων και κατέθεσε στα πρακτικά στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

    Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι της άποψης ότι κάθε χώρα πρέπει να διαπραγματεύεται μόνης της. Αλλά η ΕΕ έχει αποτύχει. Και υπάρχουν χώρες, βαλκανικές, που είναι μπροστά από την Ελλάδα. Σταματήστε το μπούλινγκ ότι λέω ψέματα, ότι είμαι λαϊκιστής. Εσείς είστε ψεύτης δύο φορές. Αν έχετε άλλη άποψη να βγείτε να την πείτε».

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι βαριά τραυματισμένη:

    «Η ύφεση το 2020 στην Ελλάδα ήταν 8,2%, η τρίτη χειρότερη στην Ευρωζώνη και πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 6,6%. Ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε.

    Αλλά η εικόνα στη πραγματική οικονομία είναι ακόμη πιο θλιβερή. Στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενίσχυση, μόνο ελάχιστα επιδόματα σε εργαζόμενους και δάνεια σε επιχειρήσεις.

    Ποιους αφορά η ενίσχυση στην εστίαση κ. Μητσοτάκη; Αφορά μόνο τους μεγάλους και τους μεσαίους και θα αφήσετε εκτός αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, τις μικρές επιχειρήσεις;

    Ισχύει ότι βάζετε ως όριο τους δέκα εργαζόμενους, άρα όσοι έχουν λιγότερους αποκλείονται από το πρόγραμμα; Πρέπει να διευκρινιστεί αυτό κ. Μητσοτάκη» είπε.

    Επίσης ζήτησε ρύθμιση του κορονο-χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. «Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Να αφορά όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ή το σχέδιο είναι να ξεμπερδέψετε με αυτούς που αποκαλείτε ζόμπι;» είπε.

    «Έχετε χάσει το κύριο όπλο, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η κοινωνία θα φροντίσει κάποια στιγμή, εύχομαι σύντομα, να καλύψει αυτό το κενό. Για την προοδευτική επανεκκίνηση του τόπου» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γεννηματά: κ. Μητσοτάκη, αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα (live)

    Μητσοτάκης για πανδημία: Ψέμα η εικόνα καταστροφής – Οι περιορισμοί μπορεί να επιστρέψουν, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα (live)



    ΣΧΟΛΙΑ