• Πολιτική

    Βουλή: Ενστάσεις της επιστημονικής υπηρεσίας στην διάταξη για Θάνου

    • NewsRoom

    Βασιλική Θάνου. πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου


    Προβληματισμός για την διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού εκφράζει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλή.

    Οι συντάκτες της έκθεσης εγείρουν ζήτημα συνταγματικότητας του επίμαχου άρθρου, αλλά και για ενδεχόμενη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου.

    Η ρύθμιση έχει εισαχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και θέτει επιπρόσθετα ασυμβίβαστα για την επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο στοχεύει στην επιλογή προσώπων χωρίς πολιτική επιρροή καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι απαγορεύεται να έχουν θητεύσει κατά το παρελθόν σε κομματικές ή υπουργικές θέσεις.

    Στο ζήτημα που φέρεται να εγείρει προβληματισμό είναι η αναδρομική ισχύς της διάταξης, καθώς φέρνει «το ξήλωμα» της σημερινής προέδρου της επιτροπής Βασιλικής Θάνου, η οποία στο παρελθόν ήταν νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, της αντιπροέδρου που υπήρξε νομική σύμβουλος του Νίκου Παππά και δυο ακόμα μελών της διοίκησης που είναι και μέλη της πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Παρέμβαση Παπαδημούλη

    Επείγουσα επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «με αφορμή την ψήφιση άρθρου από την ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, που οδηγεί στην άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού».

    Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά από την κ. Βεστάγκερ «να εξετάσει άμεσα τη νομιμότητα αυτής της ρήτρας, η οποία φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».



    ΣΧΟΛΙΑ