• Πολιτική

    «Βγήκαν» από το αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά-Βενιζέλου-Αβραμόπουλου για Novartis – Αιχμές Δημητρίου για Αγγελή

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

    H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου


    Ο εισαγγελικός εμφύλιος για τη Novartis οδήγησε στην ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έκανε δεκτό το αίτημα του αντεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή και «έβγαλε» από το αρχείο της τρεις μηνύσεις που στρέφονται κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς και δύο επίκουρων εισαγγελέων της.

    Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου ανέλαβε την ποινική προκαταρκτική εξέταση, αναζητώντας εάν προκύπτουν ενδείξεις απόδοσης ποινικών ευθυνών σε βάρος των τριών εισαγγελέων που διερευνούν την υπόθεση της Novartis και ενδεχόμενης εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

    Ο κ. Αγγελής πριν από ένα χρόνο είχε αρχειοθετήσει τις μηνύσεις, χωρίς καν να λάβει καταθέσεις από τους μηνυτές, που έκαναν λόγο για σκευωρία σε βάρος τους. Τώρα, ο εισαγγελικός λειτουργός επανήλθε, επικαλούμενος «νέα στοιχεία που καθιστούν αναγκαία τη νέα διερεύνηση των μηνύσεων των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου».

    Η κα Δημητρίου, στην παραγγελία της για την ανάσυρση των μηνύσεων και τη νέα προκαταρκτική εξέταση, αφήνει πολλές αιχμές για τις ενέργειες του κ.Αγγελή. Ναι μεν ζητά να γίνει νέα έρευνα, αλλά η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ως «φερόμενα ως νέα στοιχεία» αυτά που επικαλείται ο κ. Αγγελής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραγγελία της η κ.Δημητρίου αναφέρει ότι «τα φερόμενα ως νέα στοιχεία ήταν στην κατοχή του κ.Αγγελή από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2018. Ο κ.Αγγελής έρχεται “όψιμα” στις 19 και 20 Ιουνίου του 2019 να ζητήσει, βάσει αυτών των εγγράφων, την ανάσυρση των επίμαχων μηνύσεων από το αρχείο».

    Επιπλέον, η κα Δημητρίου αναφέρει ότι 4 από τα επικαλούμενα έγγραφα, είχαν παραδοθεί πρωτότυπα στον κ.Αγγελή, όσο ήταν επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, όμως, μετά την παραίτηση του, μέχρι και σήμερα, δεν τα έχει επιστρέψει στην Εισαγγελία ως όφειλε.

    Για ακόμα 5 έγγραφα του ΣΟΕ, η εισαγγελέας αναφέρει ότι δεν έχουν πρωτοκολληθεί στην Εισαγγελία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ουδέποτε ενημερώθηκε η ίδια για αυτά, αν και απευθύονταν και σε εκείνην.

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αρχειοθέτηση της έρευνας για τη Novartis, για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Σύμφωνα με την παραγγελία, η κα Θεοδώρου θα διερευνήσει ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως παράβαση καθήκοντος ή άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, από τους τρεις εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη Novartis.

    Το σκέλος των μηνύσεων Σαμαρά –Βενιζέλου κατά πολιτικών προσώπων έχει διαβιβαστεί εξαρχής στη Βουλή, ενώ το σκέλος σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων έχει αρχειοθετηθεί από τον πρώην επόπτη των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγεωργίου.



    ΣΧΟΛΙΑ