• Πολιτική

    Βενιζέλος: Κατονομάζει τον Τσίπρα πίσω από τις διώξεις πολιτικών προσώπων για Novartis

    • NewsRoom
    Βενιζέλος για εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή

    Ευάγγελος Βενιζέλος


    Προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα απέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις διώξεις κατά πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Το πρωί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διαχείριση της υπόθεσης από Δικαιοσύνη και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για σκευωρία, η οποία δεν θα ήταν δυνατή δίχως «την έγκριση, την στήριξη και την συμμετοχή» του τέως πρωθυπουργού. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα ότι προεκλογικά επανέφερε ανεδαφικές καταγγελίες εναντίον προσώπων, παρά το γεγονός ότι οι φάκελοι σε βάρος τους είχαν αρχειοθετηθεί.

    Ο διάλογος είχε ως εξής:

    Σ. Κοσιώνη: Κύριε Βενιζέλο, εσείς σήμερα μιλήσατε με ονόματα  και διευθύνσεις;

    Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. Δεν θα αποκαλύψω λεπτομέρειες μίας ποινικής προδικασίας που είναι μυστική, αλλά υπάρχουν προφανή πράγματα.

    Σ. Κοσιώνη: Ναι, αλλά θέλετε να μας πείτε πού έχετε καταλήξει και πού έχετε στοχεύσει, ας το πούμε έτσι.

    Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, είναι πολύ απλό. Σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που έχει μεσολαβήσει είναι ότι αρχειοθετήθηκε αυτή η υπόθεση για μένα, για τον κ. Πικραμμένο και για πολλούς άλλους, για τον κ. Σαμαρά φυσικά, για τον κ. Στουρνάρα, και ελπίζω ότι θα αρχειοθετηθεί και για τους υπόλοιπους τρεις, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Αβραμόπουλο και εν τέλει και τον κ. Λοβέρδο. Ενώ λοιπόν έχουν αποκαλυφθεί όσα έχουν αποκαλυφθεί, έχει έρθει ο κ. Αγγελής και έχει πει τα όσα είπε, η κ. Ράικου που έκανε αγωγή κακοδικίας κατά της διαδόχου της, και ενώ έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα μετά τις αρχειοθετήσεις, ο κ. Τσίπρας προεκλογικά εξακολουθούσε να επαναλαμβάνει τις ίδιες συκοφαντίες, τις ίδιες αθλιότητες, να δημιουργεί ένα βαρύ πολιτικό κλίμα, να στοχεύει εναντίον αποδεδειγμένα άσχετων ανθρώπων για τους οποίους έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση, και αυτό, για να μιλήσω με ποινικούς όρους, λέγεται επίταση του δόλου.

    Σ. Κοσιώνη: Άρα μου λέτε ότι έχει  ευθύνη για αυτή την υπόθεση  την οποία χαρακτηρίζετε εσείς ως μία πολιτική σκευωρία, ο εμπνευστής και υποστηρικτής της είναι ο πρώην Πρωθυπουργός; Αυτό λέτε; Δηλαδή αυτό υποστηρίξατε σήμερα;

    Ευ. Βενιζέλος: Αναμφίβολα, το λέω ευθέως, δεν υπονοώ τίποτα. Δεν μπορεί να έχει συμβεί αυτό χωρίς την έγκριση, τη στήριξη και τη συμμετοχή του πρώην Πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών του οι οποίοι χαιρόντουσαν και καμάρωναν γιατί είχαν κάνει βασική απασχόλησή τους την ανακύκλωση των συκοφαντιών, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι συκοφαντίες, διότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί. Δεν είναι αυτή  η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία όλων των εποχών;

    Εξεταστική επιτροπή

    Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι με δεδομένες τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις και για κακή διαχείριση της υπόθεσης από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή.

    Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ουσιαστικά κάλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να διαλευκάνει «σκοτεινές πλευρές» της υπόθεσης, ώστε να προστατεύσει την αξιοπιστία των θεσμών.

    Υπενθύμισε πως η μήνυση που έχει καταθέσει δεν αφορά μόνον μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που ενέπλεξαν τα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση.

    Σημείωσε πως μολονότι ένας από τους «κουκουλοφόρους» -όπως τους αποκάλεσε- έχει εκτεθεί ως κατηγορούμενος με οικονομικό συμφέρον στην υπόθεση, εξακολουθούν να απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ