• Πολιτική

    Ποια είναι η Valerie Pecresse που υπόσχεται να “αρπάξει με τα δόντια” τις επιχειρήσεις του Brexit και να τις φέρει στο Παρίσι!

    Valérie Pécresse

    Valérie Pécresse, Περιφερειάρχης των Παρισίων


    Η Valerie Pecresse είναι μια ισχυρή προσωπικότητα. Και έχει βάλει σκοπό να το αποδείξει περίτρανα αφού θα κάνει τα πάντα για να μεταφέρει όλες τις δουλειές από τη Μεγάλη Βρετανία – που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης (Brexit) από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου – στην πατρίδα της, τη Γαλλία. Ποια είναι όμως η Valérie Pécresse;

    Η εν λόγω κυρία είναι η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Île-de-France, δηλαδή της γαλλικής πρωτεύουσας, κοινώς Περιφερειάρχης και η Σιδηρά Κυρία των Παρισίων (κάτι σαν τη Γαλλίδα Ρένα Δούρου). Η Valérie Pécresse είχε καταστρώσει σχέδιο για τις βρετανικές επιχειρήσεις – ανεξάρτητα από το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Και όταν η χώρα αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. – κάτι που προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο – η Pécresse αποφάσισε να λάβει τα μέτρα της, μιας και πλέον διακυβεύεται και η δυνατότητα πρόσβασης των βρετανικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά.

    “Αν χρειαστεί να τρέξω εκεί πέρα και να αρπάξω τις δουλειές με τα ίδια μου τα δόντια, θα το κάνω”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης σε συνέντευξή της σε ένα συνέδριο στην Aix-en-Provence, στη Νότια Γαλλία τον προηγούμενο μήνα.

    Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση των 28 στην ουσία παρέδωσε στα χέρια της Pécresse την ευκαιρία να βοηθήσει τους περίπου 700.000 ανέργους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων. Το γεγονός έχει και άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρο καθώς αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Περιφερειάρχη να επιδείξει το περίσσιο ταλέντο της στην πολιτική.

    Η περιφερειακή αρχή έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια διαφημιστική πολιτική καμπάνια που λανσαρίστηκε στις 24 Ιουνίου – την ημέρα μετά την βρετανική ψήφο δηλαδή – στην οποία και προέβαλλε όλα τα θετικά της Πόλης του Φωτός και παρουσιάζοντάς τη ως την τέλεια εναλλακτική για το Λονδίνο.

    “Εμπρός, ελάτε στο Παρίσι και αδράξτε τις ευκαιρίες που σας δίνει”, έλεγε η καμπάνια. Και αν το δημοψήφισμα είχε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, πάλι η Pécresse είχε την αντίστοιχη καμπάνια έτοιμη!

    Valérie Pécresse
    Valérie Pécresse, Περιφερειάρχης των Παρισίων

    Το τρικολόρ χαλί!

    Για να στηρίξει αυτή την καμπάνια, η Γαλλίδα Περιφερειάρχης έφτιαξε μια τηλεφωνική γραμμή ώστε οι βρετανικές επιχειρήσεις να μπορούν να τηλεφωνούν κατευθείαν εκεί για να μάθουν πληροφορίες για την πιθανή μετεγκατάστασή τους στη γαλλική πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρησιμοποιήσει τη γραμμή για τις σχετικές πληροφορίες.

    “Κάποιες από αυτές είναι τεράστιες πολυεθνικές, ενώ υπάρχουν και κάποιες μικρότερες εταιρείες. Θα τους στρώσουμε κυριολεκτικά το τρικολόρ χαλί (χαλί στα χρώματα της γαλλικής σημαίας)!”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Pécresse, αρνούμενη ταυτόχρονα να αποκαλύψει τα ονόματα των οργανισμών.

    Η Pécresse, η οποία έχει λάβει αξιοζήλευτη εκπαίδευση με πτυχία από τα Πανεπιστήμια της ελίτ, από το HEC και αργότερα από το ENA (που αποτελούν παραδοσιακά ιδρύματα στα οποία εκπαιδεύονται κορυφαία στελέχη του γαλλικού δημοσίου), είχε αρχικά στόχο να εργαστεί στην βιομηχανία του κινηματογράφου. Το 1996 έφτασε πολύ κοντά στο να κλειδώσει τη θέση στην κυβερνητική υπηρεσία που διαχειρίζεται την κρατική οικονομική ενίσχυση στις ταινίες. Μάλιστα, της είχαν πει τότε ότι είχε όλες τις προδιαγραφές για τη θέση, όμως στο τελευταίο στάδιο της συνέντευξης η Pécresse τους είπε ότι ήταν τριών μηνών έγκυος! Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν άκουσε ποτέ ξανά από εκείνους.

    ‘Έτσι ξεκίνησαν όλα για μένα. Γι’ αυτό το λόγο μπήκα στην πολιτική. Ήθελα να φέρω την αλλαγή για τις γυναίκες”, είπε η Περιφερειάρχης, η οποία τώρα είναι μητέρα τριών παιδιών.

    Απώλεια εργασίας

    Αντί, λοιπόν, να χορηγεί επιδοτήσεις στους παραγωγούς ταινιών, η Pécresse πήγε να εργαστεί στα δικαστήρια ως εθνική νομοθέτις και ως υπουργός Παιδείας και έπειτα Προϋπολογισμού στην κυβέρνηση Sarkozy, μέχρι την ήττα του τελευταίου στις εκλογές του 2012.

    Anne Hidalgo
    Anne Hidalgo, Δήμαρχος των Παρισίων

    Επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της γαλλικής πολιτικής σκηνής περνώντας οριακά τον ισχυρό αντίπαλό της, Claude Bartolone, στις τοπικές εκλογές των Παρισίων με διαφορά μικρότερη από 2 πόντους. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ο Bartolone κατηγόρησε την Pécresse ότι “υπερασπίζεται την άσπρη φυλή”, όμως εξαναγκάστηκε να απολογηθεί κατά κάποιον τρόπο στην τηλεόραση αφού ουσιαστικά την αποκάλεσε ρατσίστρια. Μάλιστα, ο Bartolone πήρε τόσο βαριά την ήττα του που πήρε αναρρωτική άδεια για 10 ημέρες!

    Έκτοτε, η Pécresse ήδη έχει παλέψει και κερδίσει μια μάχη ενάντια στην σοσιαλίστρια δήμαρχο της Πόλης του Φωτός, Anne Hidalgo, με αντικείμενο την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τώρα οι δυο ισχυρές γυναίκες πολεμούν για το σχέδιο της Hidalgo να κλείσει την κυκλοφορία σε κάποιους δρόμους στο κέντρο των Παρισίων.

    Φεμινιστική ατζέντα

    Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Παιδείας, η Pécresse πέρασε ένα νόμο που υπερνικούσε τα εμπόδια για τις έγκυες ερευνήτριες να βρουν δουλειά. Τόσο η αναπληρώτριά της όσο και η επικεφαλής της ομάδας της είναι γυναίκες, όπως επίσης και σχεδόν το μισό προσωπικό του περιφερειακού συμβουλίου, όπως έχει δηλώσει και ο εκπρόσωπός της.

    “Κάνω τις επιλογές μου με βάση τις προδιαγραφές τους, αλλά εφόσον μπορώ να στηρίξω μια γυναίκα θα το κάνω”, έχει πει η Περιφερειάρχης.

    Με το κεντροδεξιό κόμμα της, τους Les Républicains, να είναι έτοιμο να κατέβει στις εκλογές του επόμενου χρόνου και το πρώην πρόεδρο και αφεντικό της, Nicolas Sarkozy, να βάζει υποψηφιότητα αυτό το μήνα, οι πολιτικοί αναλυτές περιμένουν να δουν ποιον θα στηρίξει η Pécresse, η οποία θα ανακοινώσει τις προθέσεις της το Σεπτέμβριο, όπως είπε ο εκπρόσωπός της, Jean-Marc Zakhia, σε ένα e-mail.

    Η Περιφερειάρχης παρακολουθεί στενά την πορεία των γυναικών πολιτικών σε όλο το πολιτικό φάσμα και δηλώνει ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Ο πρόεδρος François Hollande θα το ξανασκεφτόταν πολύ σοβαρά προτού αποφασίσει να απολύσει την υπουργό Πολιτισμού, Fleur Pellerin, πέρυσι, εάν διέθετε κι εκείνη την απαραίτητη πολιτική δικτύωση και πολιτική στήριξη που έχουν κάποιοι άντρες συνάδελφοί της, τονίζει η Pécresse.

    Το να είσαι γυναίκα στην πολιτική σκηνή “απαιτεί να έχεις ρίζες, όχι απλά δυνατότητες”, υποστηρίζει η Σιδηρά Κυρία των Παρισίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/se-pia-poli-tis-evropis-zoun-pio-eftichismeni-anthropi/70386



    ΣΧΟΛΙΑ