• Πολιτική

    Β. Κικίλιας: Οι επόμενες κινήσεις του υπουργού Υγείας

    • NewsRoom
    Βασίλης Κικίλιας

    Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας


    Τα άμεσα σχέδιά του αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε ανακοινώσεις, που αφορούν τόσο στη στελέχωση και τις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, όσο και στο ρόλο των διοικητών αλλά και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες που έρχονται σε επαφή με το δημόσιο σύστημα υγείας.

    Ειδικότερα, ένα από τα πρώτα μελήματα του υπουργείου Υγείας είναι να επισπεύσει τις προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία. Με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας και συγκεκριμένων διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη  τουλάχιστον σε 5 μήνες, αντί των 18 μηνών και πλέον που χρειάζονταν έως σήμερα.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, οι γιατροί θα απορροφηθούν κατά προτεραιότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες προκειμένου να ανοίξουν εγκαίρως κλειστά κρεβάτια στις εν λόγω μονάδες.

    Ειδικά ενόψει της έναρξης της περιόδου της γρίπης, ο κος Κικίλιας αναφέρθηκε και στο ηλεκτρονικό σύστημα «διανομής, συλλογής, πληροφόρησης και απόφασης για τις ΜΕΘ», το οποίο σύστημα χειρίζεται το ΕΚΑΒ.

    Στην κατεύθυνση της μείωσης της ταλαιπωρίας των πολιτών, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Αριστοτέλους είναι και η αντιμετώπιση της μεγάλης αναμονής για εξετάσεις στα ακτινολογικά μηχανήματα, ο  εξορθολογισμός των λιστών χειρουργείων αλλά και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

    Όσον αφορά στη λειτουργία των δομών υγείας σε όλη την περιφέρεια και δη στα νησιά, ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση από το χειμώνα, ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού.

    Τέλος, αλλαγές έρχονται και στο ρόλο των διοικητών νοσοκομείων, με σκοπό την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, που αφορούν στην υγεία και ασφάλεια των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό κάθε διοικητής για να προσληφθεί θα υπογράφει συμφωνητικό με το ελληνικό κράτος.

    Επιπλέον, οι διοικητές και υποδιοικητές θα υποχρεούνται να είναι παρόντες στις εφημερίες και στα ΤΕΠ. «Δεν θα υπάρξει διοικητής ή υποδιοικητής νοσοκομείου, που να μην είναι στα ΤΕΠ και να μην είναι στην εφημερία του νοσοκομείου. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είναι κάποιος πλέον διοικητής και υποδιοικητής σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, είναι στην ώρα της μάχης, εκεί που οι πολίτες έρχονται και αγωνιούν για τον συγγενή τους και πρέπει να λάβουν θεραπεία, να είναι εκεί μαζί με τους γιατρούς και να στηρίζουν τα νοσοκομεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.



    ΣΧΟΛΙΑ