• Πολιτική

    Τσίπρας: Τι είπε για τους «αρμούς της εξουσίας»

    • NewsRoom


    Την απάντησή του στις επικρίσεις που δέχτηκε την αποστροφή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το παλιό πολιτικό σύστημα έφτασε στο σημείο να μιλάει ‘αντιδημοκρατική συμπεριφορά’ και ‘πρόκληση στους θεσμούς’ επειδή αναφερθήκαμε στο ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε στους αρμούς της εξουσίας, στο κομματικό κράτος που παραλάβαμε. Στη διαφθορά και διαπλοκή που συναντήσαμε. Στην ασυδοσία που παραλάβαμε από το ´90 στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στα μέσα ενημέρωσης. Όχι μόνο έφτιαξαν το κράτος-λάφυρο και χειραγώγησαν τους θεσμούς, αλλά τώρα κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα, αναπαράγοντας τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο. Είναι κρίσιμο το ζήτημα και πρέπει να το συζητήσουμε δημιουργικά χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής. Μίλησα για σαράκι εννοώντας τους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, που είχαν βρεθεί χωρίς κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής μας. Η επιβολή των κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας είναι ταυτόσημη με το ξήλωμα της σαπίλας, δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όπως θα έπρεπε».

    Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έδωσε παραδείγματα σχετικά με τους «αρμούς» τους οποίους προανέφερε:

    «Ποιοι είναι οι αρμοί της εξουσίας; Ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξήλωσε σε μια νύχτα γενικό διευθυντή με 1.178 μόρια για να διορίσει κάποιον κολλητό του.  Ποια αξιοκρατικη λογική  μάς εμπόδισε εμάς να προβούμε σε υλοποίηση των κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας;

    Η κυβέρνησή μας αποδέχτηκε και ορθώς να παραμείνει διοικητής της ΤτΕ ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Όφειλε να μην υπονομεύει το κυβερνητικό έργο; Το έκανε; Όχι πάντα. Τη στιγμή που δεχτήκαμε τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά, εμάς μας επέβαλαν να διώξουμε τη Λούκα Κατσέλη από την ΕΤΕ».

    Όσον αφορά τα εσωκομματικά θέματα και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μετατεθεί για τις 8 Μαρτίου η προγραμματισμένη για την επόμενη Κυριακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ώστε να δοθεί χρόνος και για προγραμματική συζήτηση.

    Επιπλέον, πρότεινε να υιοθετηθεί από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για την προσθήκη στο όνομα «ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι πάντοτε το κόμμα ήταν ανοικτό σε τέτοιες αλλαγές.

    Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ψηφιστεί και η πρόταση, που προβλέπει ότι τα νέα μέλη που γράφονται στην ψηφιακή πλατφόρμα isyriza δεν χρειάζεται να περνούν από τις κομματικές οργανώσεις, για να επικυρωθεί αυτή η εγγραφή.



    ΣΧΟΛΙΑ