• Πολιτική

    Παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας – Κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν συνταγματικά δικαιώματα

    • NewsRoom
    ΣΥΡΙΖΑ: Η κύβερνηση «συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας


    Την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2022 καλώντας του Έλληνες και τις Ελληνίδες να διεκδικήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα, προκαλώντας ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοεί φέρνοντας μνήμες και από δικές τους παλαιότερες αναφορές σχετικά με το άρθρο 120 του Συντάγματος που τελευταία επικαλούνται οι αρνητές και οι λεγόμενοι… θεματοφύλακες.

    O επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε εκλογές. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να τις προκηρύξει ο ίδιος δημιουργώντας μεν εντυπώσεις χωρίς επί της ουσίας να προχωρήσει στο σχετικό αίτημα.

    Αυτό όμως που δημιούργησε ερωτήματα, κάτι που και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης έθιξε, είναι η έκκλησή του στους Έλληνες και τις Ελληνίδες να διεκδικήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και να απαιτήσουν ουσιαστικά την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Θέση που παραπέμπει σε αυτή των αντιεμβολιαστών και των αποκαλούμενων «θεματοφυλάκων του Συντάγματος» οι οποίοι επικαλούμενοι το άρθρο 120 δηλώνουν πως δεν αποδέχονται κυβέρνηση, κράτος και θεσμούς. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι ανάλογες αναφορές έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στο παρελθόν, όταν οι αγανακτισμένοι έκλεινα τις πλατείες και ζητούσαν να απομακρυνθεί η τότε κυβέρνηση αλλά και η μετέπειτα του Αντώνη Σαμαρά.

    Το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων ο ίδιος υποστηρίζει σχετικά με την δήθεν αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία και το πέμπτο κύμα που, όπως είπε αναμένεται με τον νέο χρόνο. Το ίδιο υποστήριξε και για την οικονομία αλλά και την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή συνολικά.

    Έτσι, εμφανίσθηκε να ζητά παραίτηση του πρωθυπουργού, να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη συνολικά και υπεύθυνη για τους νεκρούς της πανδημίας, επιχειρώντας ταυτόχρονα έναν συμψηφισμό με τους νεκρούς στο Μάτι, όπως κατ επανάληψη έχουν κάνει τα στελέχη του κόμματος όλο αυτό το διάστημα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλία του έκανε λόγο για ηθική πτώχευση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα «είμαστε οι χειρότεροι σε θανάτους» στην Ευρώπη, αναφερόμενος στην πανδημία.

    «Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά.

    Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».

    Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στα θέματα Παιδείας αναφέροντας ότι 40.000 παιδιά έμειναν εκτός ΑΕΙ ενώ για την ενέργεια υποστήριξε ότι εκχωρήθηκε το 17% της ΔΕΗ μεσούσης της ενεργειακής κρίσης. «Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία», υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

    Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μάλιστα έκανε λόγο για δαπάνες στην Άμυνα που φτάνουν πλέον σε ποσοστό του ΑΕΠ αντίστοιχο με την περίοδο του 2009, τη χρονιά της χρεοκοπίας, όπως ανέφερε.

    Στον προϋπολογισμό ευημερούν οι αριθμοί αλλά εμείς θέλουμε να ευημερούν και οι άνθρωποι, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του.

    Διαβάστε επίσης

    Ανδρουλάκης: Ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός – Δεν υπάρχει Οικονομικό θαύμα ανάκαμψης

    Ένταση μεταξύ Γεραπετρίτη και Τσίπρα – Αποχώρησε από την αίθουσα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Καραμανλής: Ο ιός του διχασμού και του τοξικού λόγου δεν έχει εμβόλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ