• Πολιτική

    Τσακαλώτος στην γραμμή Βούτση: Το 2015 δεν είχαμε την εμπειρία να κυβερνήσουμε

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Στην γραμμή Νίκου Βούτση και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέλαβε την εξουσία, δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία και πρόσθεσε ότι ορισμένες ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα.

    Πριν από λίγες ημέρες, στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Μπαλτά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε πει ότι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει το 2015.

    «Ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση σε ψηφίδες προγραμματικές (…) και με ένα δυναμικό με νέους συντρόφους που τότε έρχονταν με την εμπειρογνωμοσύνη τους, τα πτυχία τους να βοηθήσουν. Ενώ ήμασταν έτοιμοι για αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση. Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης. Είμαι ευθύς λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα. Πουθενά σε κανένα υπουργείο σε κανένα μαζικό χώρο» είπε ο κ. Βούτσης.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, οι πολίτες δεν έβγαλαν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση λόγω του τρίτου μνημονίου, το οποία διήρκησε τα 3 από τα 4 χρόνια που κυβέρνησε.

    Ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς στο «Καλημέρα Ελλάδα» για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι ήταν πολύ μεγάλα, αλλά υποστήριξε ότι υπήρχε στρατηγική για τη μείωση τους, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις, που ναι μεν είχαν υπογραφεί, αλλά τελικά δεν ίσχυσαν.

    Μιλώντας για την παραδοχή του στο παρελθόν ότι «την πλήρωσε η μεσαία τάξη», παραδέχτηκε ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά ήταν επιβεβλημένο, καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία αντιμετώπισε μια ανθρωπιστική κρίση και η απόλυτη προτεραιότητα ήταν αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε.

    Σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, με αφορμή και τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από την Τρίτη, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο ΕΦΚ είναι σημαντικός για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και συμπλήρωσε ότι το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης βοηθάει και στη μείωση της χρήσης του συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ανακούφισης που έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει η κυβέρνηση μέσα από την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν μπορεί να εκφέρει άποψη γιατί ακόμη δεν έχει δει τα σχετικά νομοσχέδια αφού δεν έχουν κατατεθεί, αλλά είναι δεδομένο ότι οποιοδήποτε μέτρο είναι θετικό για τους πολίτες θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ