• Πολιτική

    Τσακαλώτος προς ΝΔ: Good Luck αν πάτε στη Μέρκελ και πείτε ότι θέλετε χαμηλά πλεονάσματα

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    “Θα πάτε να πείτε στη Μέρκελ ότι θέλετε χαμηλά πλεονάσματα, δεν θέλετε ιδιωτικοποιήσεις και Υπερταμείο; Good luck!” είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στις επικρίσεις Μ. Βορίδη για την εκχώρηση της Δημόσιας Περιουσίας στους δανειστές μέσω Υπερταμείου, έναντι εγγύησης ύψους 26 δισ., ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση που ασκεί κριτική για την εκχώρηση κρατικής περιουσίας ως εγγύηση ύψους 26 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα σε υψηλούς τόνους υπενθύμισε στη ΝΔ πως “αυτά είναι γνωστά από το καλοκαίρι του 2015, δεν είναι καινούρια”. Όπως είπε “απλά το Υπερταμείο δεν υπήρχε τότε, δημιουργήθηκε το 2016 γι’ αυτό και γίνεται τώρα η ρύθμιση”.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης επισήμανε πως “η απαίτηση αυτή γεννήθηκε τώρα. Είναι νέα ρήτρα ότι το υπερταμείο αμετάκλητα εγγυάται άνευ όρων στον ESM για τα δάνεια. Κάθε φορά που δεν θα δίνονται χρήματα η εταιρία θα φέρει το ποσό αυτό σα να ήταν ο κύριος οφειλέτης. Ρητώς διατυπώνεται έτσι. Και η υποχρέωση αναλαμβάνεται τώρα με τη ρύθμιση αυτή. Καλό είναι να καταλαβαίνουμε τουλάχιστον γιατί υπάρχει και κάτι προκλητικό. Όταν διαπραγματεύεσαι δανειακή σύμβαση πας στη τράπεζα και σου λέω πως για να στα δώσω χρήματα θέλω εγγυήσεις. Ερχόμαστε τώρα στη περίπτωσή μας στη λήξη του δανείου να γεννιούνται νέες εγγυήσεις. Γιατί γίνεται αυτό; Αν γίνεται για τη διαπραγμάτευση για το χρέος θα μπορούσαμε να πούμε πως συνδέεται”.

    Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην κριτική αυτή ήταν πως “εκείνη η σύμβαση που την έχετε ψηφίσει, έλεγε ότι δεν υπάρχει υπερταμείο αλλά όταν υπάρξει θα είναι μέρος της σύμβασης. Πού είναι το καινούργιο; Όταν γίνετε κυβέρνηση θα πάτε στη Μέρκελ και θα πείτε, δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, υπερταμείο αλλά χαμηλότερα πλεονάσματα και θα σας πει “καλώς τα παιδιά”. Good luck”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκληρή κριτική Βορίδη σε Καμμένο για το Σκοπιανό: «Δεν παίζουμε τις κουμπάρες εδώ, φτάνει η κοροϊδία»

     



    ΣΧΟΛΙΑ