• Top Stories

    Τρόμος στο Μαξίμου από τα γκάλοπ. Σκέπτονται την ψήφο από τα 17


    Τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις φαίνεται ότι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου καθώς από την μια οι δημοσκοπήσεις να αρχίζουν να πιέζουν την κυβέρνησή του ενώ και η συμφωνία με τους δανειστές δείχνει να έχει ακόμη δρόμο να επιτευχθεί, αλλά και πολύ «πόνο» να προκαλέσει, εξαιτίας της βροχής έμμεσων φόρων που θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι την ημέρα του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

    Το Μέγαρο Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να εξετάσει τη διόγκωση της πολιτική φθοράς που έχει για την κυβέρνηση η λήψη σκληρών μέτρων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, με δεδομένο ότι τα πρώτα ευρήματα των γκάλοπ μετά την ψήφιση του πρώτου από τα δύο νομοσχέδια, ενόψει της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, είναι εξόχως αρνητικά και ανησυχητικά για το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι μέχρι να αποδώσουν οι κινήσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μπορεί να υπάρξει δημοσκοπική κατάρρευση, αφού στο μεταξύ τα σκληρά μέτρα θα έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη.

    Γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με συνεχείς παρεμβάσεις του εδώ και μέρες, να μιλήσει για νέα εποχή και έξοδο από την κρίση. Μάλιστα σε συνέντευξη του (στη real) ο κ. Τσίπρας υπόσχεται έξοδο στις αγορές το 2017! Εκτιμά δε ότι «ίσως θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

    Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δηλώνει (στη Ναυτεμπορική) ότι κεντρική προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη και το ξαναχτίσιμο του κοινωνικού κράτους, ενώ εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στις ΗΠΑ για την προσέλκυση επενδύσεων, δήλωσε ότι «μετά το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου η Ελλάδα γυρίζει σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο». Και πρόσθεσε ότι «βασικό χαρακτηριστικό αυτής της καινούριας εποχής, τονίζεται, είναι η σταθερότητα που εκπέμπει μια χώρα η οποία υλοποιεί τα όσα δεσμεύεται, τόσο σε επίπεδο οικονομικών στόχων όσο και μεταρρυθμίσεων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλόξενο για επενδυτές και επιχειρήσεις οι οποίες σέβονται το νόμο και επιδιώκουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

    Θεσμικές αλλαγές

    Παράλληλα η εντολή του Μαξίμου στους υπουργούς είναι – ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός – να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο. Προτεραιότητα δίδεται σε θεσμικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος, που αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα για δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων, οι πληροφορίες λένε, ότι θα προβλέπει την θέσπιση του δικαιώματος ψήφους και στους 17χρονους, πέραν των αλλαγών σε περιφέρειες και μπόνους.

    Ως προς τον ανασχηματισμό κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι αυτός θα μετατεθεί για μετά το συνέδριο του καλοκαιριού, ή και τον Σεπτέμβριο, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά από την επομένη ημέρα, που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Δεν αποκλείουν δηλαδή, οι αλλαγές να γίνουν τελικά σύντομα, καθώς δεν μπορεί να «σύρεται» επί μήνες η συζήτηση περί ανασχηματισμού, την ώρα μάλιστα που είναι εντοπισμένες σοβαρές αδυναμίες στο κυβερνητικό σχήμα.

    ΔEITE  ΑΚΟMA:

    http://www.mononews.gr/afta-ine-ta-10-sokaristika-gegonota-pou-i-coca-cola-den-tha-ithele-na-xerete/45425

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pios-ine-o-agnostos-efoplistis-pou-dini-80-ek-dolaria-gia-nea-plia/45339



    ΣΧΟΛΙΑ