• Πολιτική

    Τριπλή υποχώρηση για ΕΣΡ – άδειες από τον βαριά τραυματισμένο Τσίπρα


    Υποχωρητική στάση έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, μετά τις πιέσεις της ΝΔ και το ναυάγιο της Διάσκεψης των Προέδρων, για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Το Μαξίμου τώρα αποφάσισε να μην κατατεθεί ο νόμος-γέφυρα που θα όριζε το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών.

    Με νέα προσπάθεια, την τελική αυτήν τη φορά, θα επανέλθουν την προσεχή Πέμπτη η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα το ΕΣΡ.

    Σύμφωνα με το Μαξίμου διαμορφώνονται ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση» και πως «η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της Ν.Δ., να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

    Η τροπολογία

    Ο ίδιος ο υπ. Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προανήγγειλε ότι θα φέρει διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, του διαγωνισμού για τις άδειες στον Υπουργό Επικρατείας και πως θα προχωρήσει σε συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

    Η τροπολογία ήρθε και ουσιαστικά άλλαζε τον πυρήνα του νόμου Παππά: Τόσο ο αριθμός των αδειών όσο και η διαγωνιστική διαδικασία, περνούν στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ.

    ΝΔ: Λαθροχειρία, αναστέλλουν τον νόμο Παππά, δεν τον καταργούν

    Η αντιπολίτευση, όμως, αντέδρασε έντονα επισημαίνοντας πως η διατύπωση «αναστέλλεται» αντί «καταργείται» κυοφορούσε τον κίνδυνο να επανέλθει ο νόμος Παππά, εφόσον βρεθεί «παράθυρο» με την δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο.

    Ο Νίκος Δένδιας είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων: «δεν έχουν καν την γενναιότητα να ακυρώσουν τον νόμο απλά μόνο αναστέλλουν τις διατάξεις του μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ λες και θέλουν να τον επαναφέρουν στη συνέχεια». Οπως διευκρίνισε ο κ. Δένδιας η ΝΔ ζητά «την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ με νομοθετική παρέμβαση που θα την συμφωνήσουμε όλοι μαζί και θα την ψηφίσουμε όλοι μαζί». Οπως τόνισε «αμέσως μετά – κυριολεκτικά αμέσως μετά – να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ. Ομως η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έρθει ο νόμος που επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ».

    Εκτός ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας

    Μετά από αυτά, συνήλθε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά την οποία ο Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα μετά την σύσσωμη άρνηση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα δεν την έβαλε καν σε ψηφοφορία.

    Ως νέος πρόεδρος του ΕΣΡ, στη θέση του Β. Πολύδωρα, προτάθηκε ο Ροδόλφος Μορώνης και ως αντιπρόεδρος ο  Β. Μουλόπουλος. Και σε αυτή την πρόταση, όμως, είναι αντίθετη η αντιπολίτευση και όπως αναφέρθηκε δεν πρόκειται να τη στηρίξει. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία σχολίασε: «Τέρμα η πλάκα, να σταματήσουν να παίζονται παιχνίδια», ενώ τόνισαν πως πρώτα θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παππά, έπειτα να ψηφιστεί νέος νόμος και το τελικό στάδιο να είναι η επιλογή των προσώπων του ΕΣΡ.

    Η νυχτερινή σύσκεψη στο Μαξίμου

    Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό. Εκεί αποφασίστηκε μια ακόμα υποχώρηση, που αφορά στο “πάγωμα” του «νόμου-γέφυρα», που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών.

    Το μπαλάκι στη ΝΔ

    Λίγο αργότερα, το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιρρίπτει τις ευθύνες της μη συγκρότησης του ΕΣΡ στη ΝΔ.  Συγκεκριμένα,  το γραφείο του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι «για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5». Οπως σχολιάζει – μετά την αλλαγή στάσης ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση – το Μαξίμου «διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση». Και το πρωθυπουργικό γραφείο καταλήγει: «Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καμουφλάζ ή ελιγμός; Ο ανασχηματισμός δεν είναι προτεραιότητα λέει τώρα το Μαξίμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θοδωρής Ρουσόπουλος – Νίκος Παππάς: Τα alter ego δύο πρωθυπουργών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι γυρεύει η “αλεπού” Λαβρόφ στο ελληνορωσικό παζάρι



    ΣΧΟΛΙΑ