• Πολιτική

    Τραμπ – Ροχανί: Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

    • NewsRoom


    Σε «τεντωμένο σχοινί» βρίσκονται οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ επιτίθεται με σφοδρότητα στην Τεχεράνη, κατηγορώντας την ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση και έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Στον αντίποδα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαψεύδει τον Τραμπ λέγοντας πως σκοπός του είναι να διαλύσει την ενότητα της χώρας.

    Στη πρόσφατη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ιρανός πρόεδρος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνάντηση για διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ όσο ισχύουν οι κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα ως τις πιο σκληρές στην Ιστορία. Επιπλέον, αναφερόμενος στις κινήσεις αυτές, τόνισε πως είναι μια προσπάθεια να στερήσουν από το Ιράν την συμμετοχή του στη παγκόσμια οικονομία.

    Ο Ροχανί επιστρέφοντας σήμερα από τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να άρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα την διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η Τεχεράνη δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την προσφορά λόγω της τρέχουσας «τοξικής ατμόσφαιρας». «Ήταν ανοικτό για συζήτηση το ποιες κυρώσεις θα αίρονταν και (οι Ηνωμένες Πολιτείες) είπαν ξεκάθαρα πως θα άρουν όλες τις κυρώσεις», είπε ο Ροχανί σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

    «Το Ιράν ήταν έτοιμο για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι σε μια ατμόσφαιρα κυρώσεων και πιέσεων», υπογράμμισε ο ιρανός πρόεδρος. «Ακόμα και αν θέλουμε να διαπραγματευτούμε, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης» κατέληξε ο Ροχανί.

    Σε αυτό το σημείο έρχεται η πλήρης διάψευση των λεγομένων του Ιρανού προέδρου. Και μάλιστα μέσω του ιδίου του Ντόναλντ Τράμπ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter διέψευσε όσα ειπώθηκαν δια στόματος Ροχανί, λέγοντας πως ουδέποτε αποδέχτηκε το αίτημα της Τεχεράνης να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε αντάλλαγμα για τη διεξαγωγή συνομιλιών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ