• Πολιτική

    Τουρκική προκλητικότητα: Δίνει άδεια στο Oruc Reis για έρευνες ανατολικά της Κρήτης

    • NewsRoom

    Το Oruc Reis


    Οι προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζονται, καθώς όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας της γειτονικής χώρας, η Τουρκία ετοιμάζεται να δώσει άδεια ώστε να πραγματοποιηθούν έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης, μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

    Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, το πλοίο που θα σταλεί και θα ξεκινήσει δραστηριότητες στην περιοχή είναι το γνωστό σε όλους Oruc Reis, το οποίο πριν μερικές εβδομάδες δοκίμαζε τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς κάνοντας…βόλτες στο Αιγαίο. Αμέσως κινητοποιήθηκε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στέλνοντας τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» για να ελέγξει τις κινήσεις του σκάφους. Μετά από μερικές ώρες, το τουρκικό σκάφος άρχισε να κινείται ανατολικά και τελικά εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak αναφέρει ότι μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».

    «Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση (σ.σ. για έρευνες) ανατολικά της Κρήτης», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν φέτος.

    Η ελληνική πλευρά ωστόσο βρίσκεται εν αναμονή της ανάρτησης των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας από το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση διαδικαστικού χαρακτήρα, η οποία έρχεται όμως να υπενθυμίσει τη σοβαρότητα των τουρκικών μεθοδεύσεων αλλά και την επικινδυνότητα των μελλοντικών κινήσεων από πλευράς Τουρκίας.

    Η δημοσίευση των επίμαχων συντεταγμένων από την αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ δεν αποτελεί αυτομάτως και αποδοχή του «σύννομου» της εν λόγω οριοθέτησης εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδας έχει κρατήσει πάγια θέση ως προς το μνημόνιο χαρακτηρίζοντάς το παράνομο και αγεωγράφητο καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αγνοώντας τελείως τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ