• Πολιτική

    Τουρκία vs ΕΕ: Στα άκρα ο Ερντογάν – «Μη μας απειλείτε. Θα ανοίξουμε τις πόρτες σε 3 εκατ. μετανάστες»


    Δεν αρκείται πλέον στα υπονοούμενα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο… σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά απειλεί ανοιχτά με αναστολή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, προειδοποιώντας πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Γηραιά Ήπειρος θα πλημμυρίσει από πρόσφυγες.

    Η Άγκυρα είχε διαμηνύσει ήδη εδώ και μέρες πως αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσιζε στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη να ζητήσει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (λόγω  του «κυνηγιού μαγισσών» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου), αυτό θα αποτελούσε «casus belli», και από τη στιγμή που οι ευρωβουλευτές πήραν πράγματι αυτήν την απόφαση, η ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης έχει ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους.

    Η… προειδοποιητική βολή ήρθε από τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, που με δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης προειδοποίησε ότι η διακοπή των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να «πλημμυρίσει» τα κράτη–μέλη με κύματα μεταναστών.

    «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία τώρα αυτό το αποτρέπει», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς. «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

    Αυτό το «αν» του Γιλντιρίμ, το έκανε σήμερα «θα» ο Ταγίπ Ερντογάν, που δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: «Όταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (σ.σ. στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας) φωνάξατε βοήθεια. Αρχίσατε να αναρωτιέστε: “Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;“. Ακούστε με καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

    Πάντως, για την ώρα δε φαίνεται να… ιδρώνει το αυτί των Βρυξελλών από τις απειλές του Τούρκου προέδρου. «H τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι δεν την συμφέρει η καταγγελία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες», σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έλμαρ Μπροκ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Oldenburger Nordwest-Zeitung, και πρόσθεσε: «Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ποιος θα… πονέσει περισσότερο τελικά; Ο Ερντογάν ή οι Ευρωπαίοι;

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Θέλει να εξοφλήσει άμεσα τα Cocos της Εθνικής Τράπεζας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άντρας μαχαίρωσε επτά μαθητές: “Ήθελα να εκδικηθώ την κοινωνία”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Black friday: Παράνοια και στην επαρχία – Από τα ξημερώματα στις ουρές χιλιάδες πολίτες (photos-video)



    ΣΧΟΛΙΑ