• Πολιτική

    Τουρκία: Ετοιμάζει κρατικοποιήσεις εταιρειών που κινδυνεύουν με χρεοκοπεία

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Σε κρατικοποίηση ιδιωτικών εταιρειών που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν προχωρά η Τουρκία, πραγματοποιώντας μια σημαντική πολιτική στροφή στο πλαίσιο προστασίας της τούρκικης οικονομίας από την επιτάχυνση των δυσμενών εξελίξεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

    Το τουρκικό κράτος θα δίνει μετρητά και θα αναλαμβάνει τον έλεγχο ιδιωτικών εταιρειών που κινδυνεύουν, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα στην τουρκική βουλή το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, προβλέπεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας να αποκτά άμεσα πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας ώστε ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να περάσει σε κρατικό έλεγχο.

    Η δρομολόγηση μιας δυναμικής επανόδου του κράτους στους πιο σημαντικούς τομείς, συνιστά κεφαλαιώδους σημασίας στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική της Τουρκίας.

    Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιονομική στρατηγική της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς το Δημόσιο πουλούσε δημόσιες επιχειρήσεις και χρησιμοποιούσε τα έσοδα για να μειώσει το κρατικό χρέος.

    Από το 2003 που ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε στην εξουσία το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο μισό. Τώρα, η πορεία αντιστρέφεται: το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται σημαντικά καθώς το κράτος θα δανείζεται περισσότερα χρήματα, ώστε να διασώσει ή να αναλάβει έλεγχο εταιριών του ιδιωτικού τομέα στρατηγικής σημασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ