• Πολιτική

    Το τουρκικό Λιμενικό στο “χορό των χαρτών” των Γκρίζων Λύκων – Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη – Όλο το παρασκήνιο

    Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός της Ελλάδας

    Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Χάρτης που “κόβει” το Αιγαίο στη μέση βρίσκεται αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Λιμενικού, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της Αθήνας σύμφωνα με τις οποίες, μόνο ως μεμονωμένο περιστατικό, με εμπνευστή έναν γραφικό ακροδεξιό με φιλοναζιστικές απολήξεις, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ο χάρτης των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί.

    Πολλώ μάλλον που ο πυρήνας του αναθεωρητισμού και της αλλαγής των συνόρων, που αποτυπώθηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ, στο εν λόγω ντοκουμέντο του νεο-οθωμανισμού, είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που επικαλούνται δημοσίως Ερντογάν-Τσαβούσογλου, όταν αναφέρονται ευθέως στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας συγκεκριμένων ελληνικών νησιών, τα οποία περιλαμβάνονται στον χάρτη των Τούρκων εθνικιστών, εξαιτίας της δήθεν “στρατιωτικοποίησης” τους, ή όταν κάνουν το σήμα των “Γκρίζων Λύκων” σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, ακόμα και στο εξωτερικό. Αλλά και της κεμαλικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προοιωνίζεται την περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις εξαιτίας της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της εξ ανατολών γείτονος, που διαπερνά κόμματα και πρόσωπα, το ποιος βρίσκεται στην εξουσία.

    Η “Γαλάζια Πατρίδα” του τουρκικού Λιμενικού

    Τη στιγμή που τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στις εθνικιστικές κορώνες Μπαχτσελί, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Ακτοφυλακής παρατίθεται ανάλογος χάρτης, που θεωρεί πως όλη η περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή το μισό Αιγαίο, υπάγεται στην τουρκική δικαιοδοσία αναφορικά με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

    Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η εν λόγω περιοχή αποτελεί “χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη, θαλάσσιες περιοχές που υπόκεινται στην τουρκική κυριαρχία και έλεγχο, σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους, διεθνή ύδατα στο πλαίσιο αποστολών για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και Τουρκική Περιφέρεια Έρευνας και Διάσωσης που έχει δηλωθεί στον ΙΜΟ στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων”.

    Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε “κόκκινο” συναγερμό, καθώς, όπως γίνεται αντιληπτό, με δεδομένη την νέα εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, όπως πιστοποιούν και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, τα οποία αναφέρουν επιχειρήσεις παράνομης εισόδου στην Ελλάδα εκατοντάδων μεταναστών, οι πιθανότητες να απειληθεί ένα “θερμό” επεισόδιο και με αφορμή την… προσάραξη μιας λέμβου ή ενός ιστιοπλοϊκού σε κάποια βραχονησίδα ή “αμφισβητούμενο” ελληνικό νησί, την οποία θα ακολουθούσε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από τους Τούρκους, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτές.

    Ολική διπλωματική κινητοποίηση της Αθήνας

    Απέναντι σε αυτή την πολυεπίπεδη πραγματικότητα και εν αναμονή της … απάντησης Ερντογάν στο “καταβρόχθισμα” των μισών νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης από τους Γκρίζους Λύκους, απάντηση η οποία, αν υπάρξει, όλα δείχνουν πως θα αποτελεί στήριγμα του Τούρκου Προέδρου προς το “δεκανίκι” του, επ’ αφορμή και της δημοσκοπικής καταβαράθρωσης αμφοτέρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πλήρως δικαιωμένος για την επιλογή του να μην προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, διαβλέποντας την όξυνση της τουρκικής απειλής, σήκωσε το “γάντι”, και έδωσε ήδη, εντολή στους συναρμόδιους Υπουργούς να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των φακέλων, με χάρτες και ντοκουμέντα, που ήδη έχουν παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Και τις αμέσως επόμενες ώρες ή μέρες, εκκινεί την επόμενη φάση της διεθνοποίησης της τουρκικής απειλής, με ζητούμενο, αυτή τη φορά, όχι μόνο σύμμαχοι και εταίροι να πάρουν δημόσια θέση απέναντι στην ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας, αλλά να τεθούν προ των ευθυνών τους απέναντι στις εξελίξεις. “Ουδείς πλέον, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε”, λένε συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη.

    Πέρα από αυτό, ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην καταγγελία του αναθεωρητισμού της Άγκυρας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ακόμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως εισηγούνται υψηλόβαθμα στελέχη.

    Και σε κάθε περίπτωση, ενδεχομένως, αν δεν ζητήσει τη σύγκλιση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (όπως προβλέπουν σχετικές εισηγήσεις) στο επόμενο θα ζητήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, μιας και ο Ερντογάν, προδήλως, θα έχει επιλέξει τον έναν από τους δρόμους, αυτόν της κλιμάκωσης και της απομάκρυνσης από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, έναντι του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών, όπως ρητώς είχε ζητηθεί κατά την πρόσφατη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

    Τα λέει στον Ερντογάν για να τα ακούει …ο Μπάιντεν

    Βασικός στόχος των μηνυμάτων Μητσοτάκη είναι βεβαίως ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος, σύμφωνα με την Αθήνα, δεν μπορεί πλέον να μείνει αμέτοχος… ευχαριστώντας τον Ερντογάν για την συνεισφορά του στην υπόθεση … των σιτηρών της Ουκρανίας και παροτρύνοντας τον να επιδιώξει τη σταθερότητα σε Αιγαίο και Συρία, όπως έκανε στη Μαδρίτη.

    Με την πιθανή πώληση και αναβάθμιση F-16 της Τουρκίας να αποτελεί “παρωνυχίδα” μετά από την πιθανή (μη) απάντηση του Τούρκου Προέδρου ή ακόμα χειρότερα μετά από τη στήριξη των ανιστόρητων θέσεων του κυβερνητικού του εταίρου (οι οποίες βεβαίως είναι και δικές του). Κι αυτό διότι, το κυβερνητικό δίδυμο στην Άγκυρα θα αμφισβητεί, όχι μόνο ελληνική κυριαρχία, αλλά και νησιά, όπως η Κρήτη, όπου βρίσκεται η σημαντικότερη αμερικανική βάση της Μεσογείου.

    Η δημόσια τοποθέτηση Ερντογάν αναμένεται με ενδιαφέρον και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Την Παρασκευή είναι η επέτειος του “πραξικοπήματος” του 2016. Ενώ, νωρίτερα, η επέτειος της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο….

    Το μείζον ερώτημα στην περίπτωση της διαφαινόμενης απάντησης Ερντογάν είναι βεβαίως, πως είναι δυνατόν να αναδιπλωθεί στο μέλλον η οποιαδήποτε τουρκική ηγεσία από αυτές τις θέσεις, και πως θα είναι πλέον, δυνατός ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, με ότι αυτό συνεπάγεται μετά και το “Μητσοτάκης γιοκ” που με κάθε τρόπο, συντηρεί ο “Σουλτάνος”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ