• Top Stories

    Το πολύπτυχο που στριμώχνει τον Τσίπρα

    ΕΛΣΤΑΤ


    Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί σε πραγματικά πολύ δύσκολη θέση. Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Το ένα συμβάν μετά το άλλο. Αυτή την στιγμή ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη αξιολόγηση και φυσικά τις διακρατικές σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες θολώνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο.

    Οι τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο την πραγμάτωση της τελικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκιάς.

    Η υποδοχή προσφύγων στην Ευρώπη, δείχνει να αιωρείται στον αέρα, κάτι που καθιστά-ή τουλάχιστον δίνει συνέχεια στο να είναι η Ελλάδα ως μόνιμο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

    Πρώτο σκέλος συμφωνίας: να σταματήσουν οι ροές- αναποτελεσματικότητα.

    070813-N-5459S-543 ATLANTIC OCEAN (Aug. 13, 2007) - The ships of Standing NATO Maritime Group (SNMG) 1 transit in formation for a photo exercise. From left, Portuguese frigate NRP Alvares Cabral (F331), Canadian frigate HMCS Toronto (FFH 333), guided-missile cruiser USS Normandy (CG 60), German replenishment tanker FGS Spessart (A 1442), Dutch frigate HNLMS Evertsen (F805), and Danish corvette HDMS Olfert Fischer (F355). Normandy is flagship for SNMG-1, which is conducting NATOÕs first maritime out-of-area deployment by circumnavigating Africa. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Vincent J. Street (RELEASED)

    Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προσφυγικές ροές, όπως είχε συμφωνηθεί, με τη βοήθεια, βέβαια, του ΝΑΤΟ. Προς το παρόν πάντως και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι δεν έχουν πετύχει τίποτα σημαντικό.

    Αυτό εκδηλώθηκε από την ελληνική πλευρά, αφού ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, στον οποίο και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αναποτελεσματικότητα των νατοϊκών δυνάμεων στο, δεδομένου ότι οι ροές προσφύγων δεν έχουν μειωθεί. Ο κ. Stoltenberg απάντησε, όμως, ότι η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

    Ο πρωθυπουργός τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με την Angela Merkel από την οποία ζήτησε να πιεστεί η Τουρκία να εφαρμόσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν, να σταματήσει δηλαδή τις προσφυγικές ροές.

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ακόμη κι αν η «οργανωμένη αποστολή» χιλιάδων προσφύγων από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων σταματήσει δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι διότι από τη μία θα συνεχίσουν να έρχονται σε περιορισμένο αριθμό αλλά από την άλλη θα εγκλωβίζονται και πάλι στην χώρα ένεκα που το άλλο σκέλος της συμφωνίας που είναι η μετεγκατάσταση των προσφύγων παγώνει.

    Δεύτερο σκέλος: η μετεγκατάσταση των προσφύγων , προς το παρόν παγώνει.

    Η συμφωνημένη στη Σύνοδο Κορυφής μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ επιδεινώνεται λόγω της τρομοκρατίας. Ήδη η Πολωνία ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν θα δεχτεί μετανάστες στο έδαφος της παρά το γεγονός ότι είχε δεχτεί να φιλοξενήσει περίπου 7.000 πρόσφυγες.

    Συγκεκριμένα, η πρωθυπουργός της χώρας Beata Szydło, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «μετά από αυτά που συνέβησαν χθες στις Βρυξέλλες δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πούμε ότι συμφωνούμε να δεχτούμε οποιονδήποτε αριθμό μεταναστών».

    Η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη χώρα.

    tsipras_kammenos_aftodioikisi2

    Οι συνθήκες στην Ειδομένη και στον Πειραιά παραμένουν άθλιες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το γεγονός ότι όλο το βάρος της εφαρμογής της είναι μπροστά μας, καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε όσα η συμφωνία ορίζει και σε όσα προστάζει η διεθνής νομιμότητα».

    Η κατάσταση επιδεινώνεται παράλληλα από τις ενδοκυβερνητικές διαφορές. Ο Πάνος Καμμένος αρνείται να αναλάβει ο στρατός τον επισιτισμό των 14.000 προσφύγων, παρόλο που ο στρατός, στην παρούσα φάση, είναι ο μόνος που έχει την υποδομή για ένα τέτοιο έργο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο  υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που επισκέφθηκε τον καταυλισμό μίλησε για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ και ο Γιάννης Μουζάλας έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει θάνατος παιδιού.

    0VTRQA40cP8XRiLckN6Y

    Αυτές οι δηλώσεις την ώρα που πολλές ΜΚΟ εγκαταλείπουν όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς, αυτοδημιούργητους ή μη, ενώ όσες ΜΚΟ έχουν παραμείνει κάνουν αναφορές για την δικιά τους αποχώρηση επίσης.

    Πρόβλημα αποτελεί και η αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τα νησιά του Αιγαίου, διαφωνώντας με την τακτική των κλειστών συνόρων που μετατρέπει τα hot spots σε κέντρα κράτησης μεταναστών.

    Διαβάστε επίσης: Ο Κυριάκος παραδίδει… μαθήματα στον Τσίπρα – αλλά θα τα δεχθεί;



    ΣΧΟΛΙΑ