• Πολιτική

    Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Η «κόντρα» Αθήνας – Βερολίνου

    • NewsRoom


    Έντονο ήταν το παρασκήνιο από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποία εκλήθη εκτάκτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το φλέγον πολιτικό ζήτημα της Λευκορωσίας.

    Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ.

    Η γερμανική πλευρά αντέδρασε έντονα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε, λίγο πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας.

    «Κόντρα στην κόντρα» λοιπόν, η Ελλάδα αρνήθηκε να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία και ως εκ τούτου δεν υπήρξε κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το μόνο επίσημο μήνυμα που βγήκε από την τηλεδιάσκεψη ήταν τελικά το Tweet του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Ελλάδος και της Κύπρου και εξέφρασε την αλληλεγγύη των «27». Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και για επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα.



    ΣΧΟΛΙΑ