• Πολιτική

    To ΚΑΣ άνοιξε τον δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό: Τέλος στον «όρο-αγκάθι» της ΚΥΑ του ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Ελληνικό

    Ελληνικό


    Θετικά νέα για την επένδυση στο Ελληνικό προέκυψαν από το ΚΑΣ, καθώς τα νέα μέλη του Συμβουλίου εισηγήθηκαν υπέρ της κατάρτησης του «όρου-αγκαθιού» που ήθελε κάθε μελέτη και σχέδιο για το Πάρκο να περνά από αρχαιολογικό έλεγχο, όπως προέβλεπε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές.

    Με την θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την κατάργηση του συγκεκριμένου όρου, ο οποίος είχε οδηγήσει τη Lamda να μιλά ακόμα και για αποχώρηση από το έργο καθώς πρόσθετε τεράστια γραφειοκρατία και νέες καθυστερήσεις ετών, θεωρείται πως ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

    Αντίθετα, τα μέλη του ΚΑΣ  αποφάσισαν να διατηρηθούν οι όροι οι οποίοι κρίνονται απαραίτητοι για την προστασία των αρχαίων, η  παρακολούθηση εκσκαφών από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων και ο έλεγχος των σχεδίων εφόσον τα κτίρια που θα ανεγερθούν βρίσκονται στους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους του Αγίου Κοσμά και των δήμων Αλίμου και Ελληνικού ενώ τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αντίστοιχα μνημεία θα περιβάλει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων.

    Πλέον, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση οι επενδυτές θα πρέπει να καταθέτουν μελέτες τροποποιητικές και περιβαλλοντικές για παρεμβάσεις που θα γίνονται μόνο μέσα στην έκταση που έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και σε ζώνη 20 μέτρων γύρω από αυτούς και όχι για όλη την έκταση του Ελληνικού.. Παράλληλα οι επενδυτές θα πρέπει νa καταθέτουν μελέτες και για τις όψεις των ψηλών κτηρίων που βρίσκονται στα οικοδομικά τετράγωνα τα οποία θα εφάπτονται με τους αρχαιολογικούς χώρους.

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούνταν γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν σε ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής και έγκριση για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

    Αύριο Πέμπτη αναμένεται να επανεισαχθεί το θέμα και στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων καθώς, όπως έχει διευκρινίσει η Υπουργός Πολιτισμού, δική του αρμοδιότητα αποτελεί το να κρίνει το ζήτημα των τεσσάρων κτιρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

    Οι γνωμοδοτήσεις και των δύο συμβουλίων θα τεθούν υπόψιν της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκείνη με τη σειρά της θα αποφασίσει εάν θα γίνουν αποδεκτές προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες ΚΥΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ