Νίκη Κεραμέως και Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιεχόμενα
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν όχι τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λύσει το γόρδιο δεσμό με το ποιος θα είναι ο νέος Επίτροπος της χώρας μας στις Βρυξέλλες.
Το βασικό σενάριο ήθελε τον πρωθυπουργό να στέλνει δυο υποψήφιους, έναν άνδρα και μια γυναίκα όπως έχει ζητήσει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χωρίς όμως αυτό βέβαια να είναι δεσμευτικό, και η τελική επιλογή να γίνεται μετά από συνεντεύξεις από την πρόεδρο της Κομισιόν.
Πάντως τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για να σταλεί μια και μόνο υποψηφιότητα. Κάτι που τελικά επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της δεξίωσης για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης στη συζήτηση με τους πολιτικούς συντάκτες.
Ανέφερε ότι «η χώρα θα έχει έναν επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας», ενώ τόνισε ότι «η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο και πως δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο».
Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις του και φυσικά κομβικό ρόλο σε αυτό θα έχει και το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα μας.
Χαρτοφυλάκιο
Έτσι πριν το όνομα που θα στείλει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θέλει πρώτα να κλειδώσει και το χαρτοφυλάκιο.
Εξάλλου ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να εξασφαλίσει υποστήριξη και να εκλεγεί για δεύτερη θητεία κάτι που σημαίνει πως πέρα από τις άριστες σχέσεις μεταξύ τους μπορεί να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό χαρτοφυλάκιο για την χώρα μας, όπως σημειώνουν και έμπειροι παρατηρητές.
Στη συνέντευξη του στο Politico ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον στόχο του για το πεδίο που θα κινηθεί η Αθήνα.
«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και τη στρατηγική θέση της χώρας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» ανέφερε.
Μάλιστα ρωτήθηκε αν η Ελλάδα επιθυμεί το χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο που ανακοινώθηκε πρόσφατα. «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτόν τον ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «υποθέτω ότι τελικά θα είναι μία μεσογειακή χώρα. Υπάρχουν και άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν σημαντικά, και στο τέλος της ημέρας είναι μία απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος».
Μεταφορές
Το mononews από τη Δευτέρα αποκάλυψε πως ένα από τα χαρτοφυλάκια που μπορεί να βάλει στο μικροσκόπιο η Αθήνα είναι και αυτό των Μεταφορών που έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και έχει περάσει από τα χέρια ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών.
Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο όπως επισημαίνουν οι μυημένοι πως η επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών Ελίζα Βόζεμπεργκ την Τρίτη ψηφίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τη Ναυτιλία με ό,τι μπορεί να σημαίνει για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η χώρα μας.
Φυσικά η Αθήνα θα μπορούσε να διεκδικήσει και αλλά χαρτοφυλάκια όπως αυτό της Στέγασης που ανακοινώθηκε προ ημερών μαζί με αυτά για την Άμυνα και τη Μεσόγειο αλλά και τη Διεύρυνσης χωρίς να αποκλείεται φυσικά και κάποια έκπληξη.
Ονόματα
Όλα συγκλίνουν πως το ισχυρό φαβορί για να αναλάβει νέος Επίτροπος στις Βρυξέλλες είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Πάντως κάποιοι επιμένουν να βάζουν στην εξίσωση και την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως ενώ επισημαίνουν εκτός των άλλων πως η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ήθελε περισσότερες γυναίκες στο Κολλέγιο των Επιτρόπων.
Διαβάστε επίσης:
Το «φροντιστήριο» Στουρνάρα σε Κασσελάκη για την Attica Bank – Όλο το παρασκήνιο και οι διάλογοι της συνάντησης
DBRS στο Mononews: Οι ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις μπορούν να «ξεκλειδώνουν» περισσότερες ξένες επενδύσεις
Στουρνάρας: Τα εύσημα σε Βρεττού, Βαρθολομαίο, Εξάρχου και η σημασία της συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας