• Πολιτική

    Τηλεοπτικές άδειες: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές των καναλιών – Τι υποστήριξε η κάθε πλευρά


    Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα βάλει ξανά την τελευταία σφραγίδα για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Αλφα, Αντέννα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα και της ΕΙΤΗΣΕΕ. Ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.

    Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την  Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς, μεταξύ άλλων, περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός, ενώ η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολική, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

    Η συζήτηση έγινε λίγες ημέρες μετά την ανακήρυξη από το ΕΣΡ 5 προσωρινών υπερθεματιστών.

    Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δια των συνηγόρων τους υποστήριξαν μεταξύ άλλων:

    ●Για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι η ΕΕΤΤ.

    «Στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ οι άδειες ήταν μόνο 4. Τώρα έγιναν 7. Αν το ακυρώσετε και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός”, είπαν χαρακτηριστικά με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελλαρίου να απαντά:

    «Τότε λέγατε ότι είναι λίγες».

    ●Ότι ο  διαγωνισμός διεξάγεται με έναν χάρτη του 2012 και έχουμε 2018. Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει λάβει χώρα διαγωνισμός για πάροχο περιεχομένου με δημοπρασία. Μόνο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχει γίνει , αλλά για πάροχο δικτύου.

    ● Η τιμή εκκίνησης όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Μοναδικό κριτήριο είναι το οικονομικό. Πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και η αποκατάσταση της τάξης στον τηλεοπτικό χώρο. Επιδίωξή της είναι η οικονομική εξάντληση των τηλεοπτικών σταθμών. Η τηλεοπτική δραστηριότητα δεν είναι για μας δωρεάν, καταβάλλουμε χρήματα. 1,7-1,8 εκατομμύρια το χρόνο στοιχίζει σε κάθε σταθμό η ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια

    ●Το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από 7 άδειες , ενώ δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι οι ειδικές άδειες και πότε θα προκηρυχθούν

    ●Το τίμημα είναι υπέρμετρο. Στην Κύπρο π.χ μπορώ να έχω τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος το ίδιο με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια.

    Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού mega (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ) αναφέρθηκε πως η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη, συνεπώς είναι μη νόμιμη η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού. Όπως σημείωσαν μάλιστα από το Σεπτέμβρη του 2016 το MEGA δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό, αλλά ψυχαγωγικό και ακόμα για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός.

    Οι 120 εργαζόμενοι του MEGA υποστήριξαν πως  υπόκεινται ολοκληρωτική καταστροφή: «Τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Θέλουμε να υπάρχει νόμιμη διαδικασία και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά».

    Η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού οδηγεί, όπως είπε ο δικηγόρος τους, στην αποπληρωμή τω τραπεζικών δανείων: «Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του Mega έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλύτερου μέρους του δανείου».

    Για να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών, οι δικηγόροι του Δημοσίου επικαλέστηκαν αφενός τις προσφορές των τηλεοπτικών σταθμών στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣΤΕ, αφετέρου τις αγωγές αποζημίωσης που έχουν καταθέσει τηλεοπτικοί σταθμοί για να δείξουν ότι η τιμή των 35 εκατομμυρίων είναι συμφέρουσα και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή. Όπως είπαν:

    «Μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν είχαμε πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Όμως τότε ο Σκάι προσέφερε 43,6 εκατομμύρια που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 που ήταν τα περισσότερα. Δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. Το Star και ο Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα την διαγωνιστική διαδικασία μη θέλοντας να δώσουν περισσότερα χρήματα.

    Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν δίνουν χαριστικά λεφτά. Ο ένας που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, πήρε μαγαζί γωνία, μια πολύ μεγάλη ομάδα που προτιμά να την αφήσει να καταρρεύσει τώρα, παρά να βάλει χρήματα που θεωρεί ότι δεν αξίζουν. Ο οδηγός μας για την τιμή των 35 εκατ. ήταν αυτός ο διαγωνισμός. Τώρα παίρνουν τις άδειες σε πιο συμφέρουσες τιμές από τότε. Ωφελούνται.”

    Επιπλέον το Δημόσιο υποστήριξε: 

    “Υπάρχουν δυο αγωγές του Σκάι για αποζημίωση 26 εκατομμυρίων και του star για 32 εκατομμύρια για έσοδα που χάθηκαν όπως λένε, εξαιτίας του προηγούμενου διαγωνισμού. Προκύπτει ότι τα έσοδά τους είναι τεράστια. Άρα δεν μπορείς να λες πως δε δίνω 3,5 εκατ. το χρόνο και ότι είναι εξοντωτικό.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΣΡ: 5 δικαιούχοι για τις τηλεοπτικές άδειες. Έκτος ο Βρυώνης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναδίπλωση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες: Παίρνει πίσω την αναβολή



    ΣΧΟΛΙΑ