• Πολιτική

    Τι σηματοδοτούν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για μισθωτούς και επιχειρήσεις

    • Αργυρώ Μαυρούλη

    Από την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ


    Την δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, ταυτόχρονα με την μείωση του αριθμού των 600.000 εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας, την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα από το 2020, σε συνδυασμό με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά προβλήματα μέσω της επικράτησης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 48ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 


    Όπως είχε αποκαλύψει το «Mononews», στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα προβλέπεται η αύξηση κατά 10% του κόστους για την επιπλέον εργασία όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Στην πράξη, θα θεσμοθετηθεί η υπερωρία στη μερική απασχόληση και στις λοιπές ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση 10% του κόστους για τον εργοδότη και αντίστοιχη αύξηση του ημερομίσθιου για τον εργαζόμενο.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι: «Στόχος μας είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και, βέβαια, η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: Η αγορά αντιδρά με υπέρμετρη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πώς; Μεταφέροντας πολλούς εργαζόμενους στη μαύρη και, κυρίως, στην υποδηλωμένη απασχόληση. Ενώ μεγάλες επιχειρήσεις χάνουν καταρτισμένους εργαζόμενους που φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί δεν αντέχουν την υψηλή φορολόγηση αλλά και τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές. Το είδαμε άλλωστε με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης ξεκάθαρα στα στοιχεία του Αυγούστου που μας έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ».


    Μέσω της αύξησης του κόστους της επιπλέον απασχόλησης όσων δηλώνονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση είναι ο περιορισμός του φαινομένου της ψευδούς υποδηλωμένης απασχόλησης, η οποία από τη μια πλευρά οδηγεί σε καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των μερικώς απασχολούμενων, κι από την άλλη δημιουργεί ανισότητες αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και απώλεια εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.


      «Αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση. Έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.


    Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και την ίδρυση και Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες, οι οποίοι θα απολαμβάνουν επιπλέον οφέλη όπως μειώσεις φόρων και εισφορών. Μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ θα εξαληφθεί η γραφειοκρατία για τη δήλωση των υπερωριών των εργαζομένων με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια για το σύνολο των επιχειρήσεων.

    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
    Από το 2020 θα ξεκινήσει σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε σταδιακά μέχρι το 2023 να μειωθούν κατά πέντε μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές μόνο όσων απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα σε μείωση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, αλλά και σε αύξηση μισθών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.


    Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε οτι από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. “Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.  Και ίσως τυπικά το μέτρο να εντάσσεται στο κεφάλαιο των Εργασιακών. Στην ουσία, όμως, αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή.  Γιατί μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία των «μεικτών» και «καθαρών» αποδοχών. Διότι μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου.


    Αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού. Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους.  Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.


    Μέτρα στήριξης των προβληματικών επιχειρήσεων

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας. Όπως είχε αποκαλύψει το «Mononews», η διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει οτι επανέρχεται η ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών ή ομοιεπαγγελαμτικών, σε περίπτωση που η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.


    Συγκεκριμένα η κλαδική ή η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας όταν η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε καθεστώς συνδιαλλαγής ή πτώχευσης ή εξωδικαστικού συμβιβασμού. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η επιχείρηση να μη μειώσει τις θέσεις εργασίας και να μη χορηγεί μισθούς που υπολείπονται των κατώτατων ορίων.


    Σε άλλη διάταξη θα ορίζεται ότι για συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι κοινωνικοί εταίροι και να παίρνουν «ρήτρα εξαίρεσης» για όλες τις εταιρίες μαζί. Αυτό θα συμβαίνει για νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή για εταιρίες που έχουν δημιουργηθεί από νέους έως 25 ετών, για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιφέρειες της Ελλάδας, στις οποίες η ανεργία είναι υψηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο και για επιχειρήσεις της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας.


    Σε κάθε περίπτωση η κατώτερη αμοιβή θα είναι αυτή που ορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή σήμερα τα 650 ευρώ, μικτά. Άρα η οποιαδήποτε καταστρατήγηση μιας κλαδικής σύμβασης, θα δίνει το δικαίωμα υπογραφής μιας νέας, επιχειρησιακής, υπό την προϋπόθεση ότι οι αμοιβές δεν θα υποχωρούν από το συγκεκριμένο όριο.
     
    Συνδικαλιστικός νόμος
    Και στον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας οτι προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες προωθούνται:


    -Η δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Μητρώου Οργανώσεων Εργοδοτών , όπου θα υπάρχει πλήρης καταγραφή  όλων των στοιχείων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών. Στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εμπλέκονται στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων.


    -Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές, και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχουν πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.


    -Η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα ενεργοποιείται αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σε έναν κλάδο και δεν θα έχει επιτευχθεί η συμμετοχή του 51% από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του. Η μη επίτευξη απαρτίας, θα «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να ακολουθήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διευκόλυνση συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών στις αποφάσεις της διοίκησης της οργάνωσης σε περίπτωση που δεν μπορούν να συμμετάσχουν δια της φυσικής τους παρουσίας είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με ηλεκτρονική ψήφο.


    Πρόκειται για το «επόμενο βήμα», από τη διάταξη που έχει ήδη θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα έτος και υποχρεώνει έναν κλάδο να λαμβάνει αποφάσεις (πχ για απεργιακή κινητοποίηση) εάν συναινούν περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους σε αυτόν.



    ΣΧΟΛΙΑ