• Πολιτική

    Θρίλερ στο Αιγαίο: Σε δύο ομάδες έχουν χωριστεί τα τουρκικά πλοία-Αύριο ο απόπλους του Oruc Reis από την Αττάλεια

    Τούρκοι


    Διανύουμε το τρίτο 24ωρο της νέας κρίσης που η Άγκυρα δημιουργεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την έκδοση Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

    Σε τεντωμένο σχοινί παραμένουν οι ισορροπίες, με την Ελλάδα να παραμένει σε επιφυλακή, εκτιμώντας ότι αύριο, 24 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και η μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά και ημερομηνία κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης που ο Ερντογάν θέτει εν αμφιβόλω, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βγει το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis και να κινηθεί νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που με την παράνομη NAVTEX έχει δεσμεύσει.

    Έχοντας αυτό κατά νου, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis», αλλά και του τουρκικού στόλου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εξακολουθεί να κινείται με πορεία νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περίπου 25 πλοία, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.

    Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, που παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις, με την γραμμή της κυβέρνησης να είναι ότι πρέπει να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις η ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την απέναντι πλευρά, ως μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης.

    Ψυχραιμία και λίγα λόγια λοιπόν, παρότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο και το Πεντάγωνο έχει εκπονήσει μια σειρά από σχέδια και αναμένει τις τουρκικές ενέργειες για να δει πως θα αντιδράσει.

    www.ant1.com.cy



    ΣΧΟΛΙΑ