• Πολιτική

    Θάνος Πετραλιάς: Διευκρινήσεις για τις αυξήσεις στο επίδομα γέννησης και τα προγράμματα ανακαίνισης

    • NewsRoom
    Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    «Ιδιαίτερα εποικοδομητικά» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, τα σχόλια των φορέων που κλήθηκαν σε ακρόαση για το σχέδιο νόμου για τους «Όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

    Ο υφυπουργός, απαντώντας σχετικά με τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, επισήμανε ότι «η προσπάθεια έχει αποτυπωθεί στην κυβερνητική πολιτική, ειδικά το τελευταίο έτος σε όλα μας τα μέτρα, όπως με την αύξηση του αφορολογήτου για το κάθε παιδί, στην οικογενειακή παροχή, στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στα διάφορα επιδόματα θέρμανσης, στην αύξηση των 5.000 ευρώ στα κριτήρια και γενικά παντού αρχίζουμε να θέτουμε αυτή την διάσταση της ενίσχυσης των οικογενειών».

    Ο κ. Πετραλιάς διευκρίνισε ότι «το όριο των 40.000 ευρώ ως οικογενειακό εισόδημα για το επίδομα γέννησης, είναι το ισοδύναμο. Αυτό σημαίνει, πως με βάση την κλίμακα ισοδυναμίας του ΟΟΣΑ, αυτό διαμορφώνεται στο 1 ευρώ το πρώτο άτομο + 0,5 το δεύτερο άτομο + 0,25 το κάθε τέκνο, και αυτό πηγαίνει πολλαπλασιαστικά. Έτσι, για μια οικογένεια με ένα παιδί, το όριο φτάνει στις 70.000 ευρώ, για δύο τέκνα στις 80.000 ευρώ, για τρία τέκνα το όριο αυξάνεται τις 90.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά, το οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στις 100.000 ευρώ. Συνεπώς καλύπτεται το 95% με 98% του πληθυσμού».

    Αναφορικά με το «Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ύψους 50 εκατ. ευρώ, ο υφυπουργός εξήγησε πως «το όριο των 40.000 ευρώ του οικογενειακού εισοδήματος για ακίνητα έως 100 τ.μ. που τέθηκε στο πρόγραμμα για την χορήγησή του, δεν έγινε με στόχους τους ιδιοκτήτες, αλλά για να τους δοθεί ένα κίνητρο προκειμένου, όταν έχουν ένα μικρό σπίτι και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν μια οικονομική δυσκολία, να το ανακαινίσουν για το νοικιάσουν». Οι πραγματικά ωφελούμενοι, είπε ο κ. Πετραλιάς «είναι οι ενοικιαστές και σε αυτούς αποσκοπούμε. Το όριο είναι λογικό και η περίμετρός τους δεν είναι καθόλου μικρή, καθώς είναι άνω του 85% το όριο του πληθυσμού που έχει οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ ετησίως». Πρόγραμμα κίνητρου, είναι και το αντίστοιχο για τις επιστροφές φόρου δαπανών σε υπηρεσίες και αγαθά, σε όσους ανακαινίζουν, που θεσπίστηκε πρόσφατα.

    Ο κ. Πετραλιάς, επιφυλάχθηκε να μελετήσει τις προτάσεις των φορέων και να υπάρξουν οι όποιες βελτιώσεις μπορεί να γίνουν στο νομοσχέδιο.

    Νωρίτερα, η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθηνά-Μαρία Κόλλια, απαντώντας σε ερωτήσεις φορέων, ανέφερε σχετικά με τις κυρώσεις σε περιπτώσεις υπέρβασης κατάληψης αιγιαλού, ότι «το ποσοστό του 50% της υπέρβασης τέθηκε στην λογική, πως δεν μπορεί να τιμωρηθεί αυτός που είχε βάλει ένα ομπρελοκάθισμα περισσότερο, με την ίδια τιμωρία με εκείνον που έχει υπερβεί π.χ. 500 μέτρα παραπάνω». Ανέφερε πάντως, ότι η οριοθέτηση του ποσοστού του 50%, είναι ένα θέμα που εξετάζεται. Σχετικά με τις ποινές σε περιπτώσεις υποτροπής για δεύτερη φορά, είπε πως το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται. Την πρώτη φορά το πρόστιμο είναι τέσσερις φορές του τιμήματος, και σε δεύτερη περίπτωση θα πληρώνει 8 φορές το τίμημα. Επίσης, επιφέρει και τον αποκλεισμό του παραχωρησιούχου για την επόμενη πενταετία. Για την ανάγκη της αυστηροποίησης των ποινών, η κυρία Κόλλια είπε ότι αυτό έγινε, καθώς η περυσινή εμπειρία έδειξε ότι κάποιος μπορούσε να πήγαινε στο αυτόφωρο, αλλά το κατάστημά του συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά. Απαντώντας στην κριτική, ότι οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν επαρκούν να κάνουν τους ελέγχους, είπε πως «πέρυσι το καλοκαίρι μέσα σε 40 ημέρες διενεργήσαμε 4.500 ελέγχους. Αυτό ήταν πρωτοφανές για τις Κτηματικές. Ναι, με υποστελέχωση, όμως κινήθηκε το σύστημα με αφορμή το κίνημα της πετσέτας» είπε. Θεσπίζεται, όπως παρατήρησε, και η χρήση των drones και οι δορυφορικές λήψεις, η τηλε-επισκόπηση, που ακόμα και 100 δημοσίους υπαλλήλους να προσλαμβάναμε για τις Κτηματικές, οι οποίες είναι 54, δεν θα ήταν δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να είναι ταυτόχρονα διακτινισμένοι σε όλα τα νησιά και να κάνουν ελέγχους. Αυτό όμως, με τα νέα μέσα θα γίνεται και με τους ορθοφωτοχάρτες με τοπογραφικά, με το εμβαδό, δεν υπάρχει και το ανθρώπινο στοιχείο στη μέση, και ο καταλογισμός θα είναι ακόμα πιο δίκαιος.

    Αναφορικά με το εάν θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα σπίτια ή θα πληρώσουν κάποιο ποσό και θα νομιμοποιηθούν, η κυρία Κόλλια απάντησε πως «η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) θα πράξει προφανώς ό,τι προβλέπει ο νόμος. Ό,τι μπορεί να νομιμοποιηθεί – εάν επιτρέπεται από τον νόμο να νομιμοποιηθεί, υπάρχουν στενές διαδικασίες γι’ αυτό – θα νομιμοποιείται και ό,τι είναι για να γκρεμιστεί, προφανώς και θα γκρεμιστεί». Ήδη, πρόσθεσε, πως «μαζί με την ΕΤΑΔ, έχουμε κάνει και ομάδες εργασίας».

    Αύριο το πρωί θα διεξαχθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου επί της Αρχής και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Επιτροπή.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Φλωρίδης: Βελτιωτικές αλλαγές κατέθεσε στο ν/σ για το νέο Ποινικό Κώδικα

    Reuters: Η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με περίπου 400 βαλλιστικούς πυραύλους

    Κεντρική Μακεδονία: Χρηματοδότηση 65 εκατ. ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ