• Πολιτική

    Θα δώσουν τελικά το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια; Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στην Βιέννη

    • NewsRoom
    Ν. Ντιμιτρόφ - Ν. Κοτζιάς

    Ν. Ντιμιτρόφ – Ν. Κοτζιάς


    Μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σήμερα Τρίτη οι δύο υπουργοί θα έχουν κοινή συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    Χαρακτηριστικό των συνομιλιών της Βιέννης είναι ότι αυτές θα κινηθούν σε μία συγκυρία κατά την οποία η μεν Αθήνα έχει καταστήσει σαφή τη δυσφορία της με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, ενώ τα Σκόπια από την άλλη έχουν οχυρωθεί στην υπεράσπιση της «μακεδονικής ταυτότητας» που επιθυμούν να μείνει εκτός διαπραγμάτευσης.

    Αναφορά στο θέμα του Σκοπιανού έκανε χθες στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Έχουμε αναλάβει να κλείσουμε ένα κεφάλαιο με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

    Ορισμένοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν ισχύει αυτό. Δεν αγνοούμε κανέναν. Όμως θα ήθελα να αναρωτηθώ ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης. Είναι το μήνυμα της ελληνικότητας της ιστορίας του Μ. Αλεξάνδρου; Κρούουν ανοιχτές πόρτες. Είναι μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση; Αν είναι έτσι είναι λάθος. Ή μήπως το μήνυμα είναι μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Αν είναι έτσι, τότε είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας».

    Την ίδια ώρα εντύπωση και αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης έθεσε θέμα αλλαγής και της ονομασίας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

    «Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια» είπε το βράδυ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων διαμήνυσε ότι «είναι καιρός Ελλάδα και Σκόπια να γνωριστούμε καλύτερα», μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτη δήλωση Μπουτάρη: Να αλλάξουμε κι εμείς το όνομα στο αεροδρόμιο Μακεδονία!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και ξαφνικά, συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό αυτή την ώρα στην Βιέννη

     



    ΣΧΟΛΙΑ