• Πολιτική

    Τετράμηνη παράταση για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δημοσίου στην ΤτΕ

    • NewsRoom
    Τράπεζα της Ελλάδος

    Τράπεζα της Ελλάδος


    Παρατείνεται έως την 1η Ιουλίου 2019 η προθεσμία για να μεταφερθούν υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Η παράταση παρέχεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Η αρχική προθεσμία έληγε στο τέλος Φεβρουαρίου.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η παράταση κρίθηκε σκόπιμη, δεδομένου ότι «απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα για την λειτουργική και τεχνική προσαρμογή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο Θεσμοθετημένο Σύστημα Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου».

    Στην πρώτη απόφαση προβλεπόταν ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φορέων με την απόφαση θα επιβάλλονται κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το «ξήλωμα» των διοικήσεων που δεν συμμορφώνονται και η μη καταβολή επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό.

    Από την άλλη, με την νομοθέτηση της «υποχρεωτικής κατάθεσης διαθεσίμων» των οργανισμών του δημοσίου στην ΤτΕ, το υπουργείο Οικονομικών προφυλάσσει τις διοικήσεις από ευθύνες για ενδεχόμενη «απιστία».

    Συγκεκριμένα, προβλεπόταν:

    • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Φορέα και τη σύμφωνη γνώμη της εποπτεύουσας ΓΔΟΥ και του ΓΛΚ, δύναται να εξαιρεθεί ο Φορέας από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
    • Σε περίπτωση που από τα στοιχεία του Φορέα προκύπτει συστηματική υπέρβαση του μέγιστου ορίου ρευστότητας, η ΓΔΟΥ ενημερώνει σχετικά το ΓΛΚ και παρέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στον συγκεκριμένο Φορέα. Το ΓΛΚ καταρτίζει χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων του Φορέα στην Ταμειακή Διαχείριση στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο αποστέλλεται στον Φορέα και κοινοποιείται στη ΓΔΟΥ. Ο Φορέας υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για τη συμμόρφωση του με το εν λόγω χρονοδιάγραμμα.
    • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Φορέα με το αρχικό ή το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το ΓΛΚ δύναται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 69Α του ν.4270/2014.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΚΕΔΕ: Ετοιμάζει προσφυγή στο ΣτΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαριές «καμπάνες» σε φορείς της γενικής κυβέρνησης αν δεν μεταφέρουν τα αποθεματικά στην ΤτΕ



    ΣΧΟΛΙΑ