Πολιτική

Τέλος η έκπτωση 50% στα πρόστιμα του ΚΟΚ – Μπαίνει πρόστιμο και για τις… μούτζες!

  • NewsRoom

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Υποδομών, Αθήνα, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ


Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι σίγουρα η κατάργηση της υφιστάμενης ρύθμισης για έκπτωση 50%, η οποία μέχρι σήμερα ευνοούσε τους παραβάτες που πλήρωναν εντός 10ημέρου το πρόστιμο που τους επέβαλε η τροχαία.

Με βάση τον νέο ΚΟΚ, τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα. Επίσης θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ειδική παράβαση, πλέον, θα είναι οι χειρονομίες (π.χ. μούντζες) από επαγγελματίες οδηγούς.

Για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που σχεδιάζει, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ενημέρωσε το απόγευμα τους επικεφαλής των θεσμών. Οι ρυθμίσεις αυτές, πάντως δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Η συνάντηση Σπίρτζη – Θεσμών αφορούσε το θέμα της παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού.

Επίσης ο κ Σπίρτζης τους ενημέρωσε για την Ενιαία Βάση Δεδομένων που δημιουργείται για οχήματα με στοιχεία από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και τη Βάση Δεδομένων για Οδηγούς, οι οποίες θα διασταυρώνονται και θα «επικοινωνούν» μεταξύ τους.

Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους οδικούς άξονες, που θα χρεώνουν τους οδηγούς ανάλογα με τη χρήση. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καζίνο: Αλλάζει τα πάντα το νέο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών – Ποια μπορούν να αλλάξουν τοποθεσία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Παπανάτσιου: Η λοταρία των αποδείξεων, κίνητρο για ηλεκτρονικές πληρωμές


ΣΧΟΛΙΑ