• Πολιτική

    «Ταχυδακτυλουργικά» Τσίπρα με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων: Πώς καταργεί δική του ρύθμιση του 2017

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Με πανηγυρικό τόνο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε, μεταξύ άλλων, την τροπολογία για την μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης. Κίνηση με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ένα «φιλο-αναπτυξιακό» προφίλ, διορθώνοντας την προβληματική εικόνα που έχει για αυτή ο επιχειρηματικός κόσμος.

    Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η τροπολογία έρχεται να καταργήσει στην ουσία μια ρύθμιση που η ίδια είχε θεσμοθετήσει, τον Μάιο του 2017.

    Με την τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη, η φορολογία επιχειρήσεων μειώνεται από 1-1-2019 στο 28% από 29% που είναι σήμερα, στο 27% από 1-1-2020, στο 26% από 1-1-2021 και στο 25% από 1-1-2022. Υπενθυμίζεται πως η φορολογία των επιχειρήσεων είχε φτάσει στο 29% με απόφαση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2016

    Αντίθετα, η ρύθμιση που είχε ψηφιστεί τον Μάιο του 2017, προέβλεπε την μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για το 2019 από 29% σε 26%. Η μείωση θα ίσχυε σε περίπτωση που δεν υπήρχε απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται πως συμβαίνει.

    Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έπειτα από την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, έκανε λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης.  Όπως τονίζει, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση που κατατέθηκε καταργείται η διάταξη που προβλέπει ότι για τα εισοδήματα του 2019 ο συντελεστής θα πήγαινε από το 29% στο 26% και αντ’ αυτού βάζουν 28% για τα εισοδήματα 2019, 27% για τα του 2020 και 26% για του 2021. «Μας δουλεύουν ψιλό γαζί με τη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Προεκλογικό τρικ και με τη μείωση του ΈΝΦΙΑ

    Την ίδια ώρα, και στο θέμα της μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μετατρέψει το ζήτημα σε προεκλογικό τρικ. Έτσι η μείωση θα ισχύει «ειδικά για το έτος 2019», χωρίς να προβλέπει ότι θα συνεχιστεί ή θα αυξηθεί από το 2020 και μετά, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση που υποσχέθηκε στη ΔΕΘ μόνο αν κερδίσει τις εκλογές.

    Παράλληλα, όπως κατατέθηκε η διάταξη, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 αφορά κυρίως μικροϊδιοκτήτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ: Ποιους αφορά, πόσα γλιτώνουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε μικροϊδιοκτήτες και μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή



    ΣΧΟΛΙΑ