• Πολιτική

    Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οι οκτώ πραξικοπηματίες – Δύσκολα θα αποφύγουν την έκδοση στην Τουρκία


    Μάλλον απίθανο είναι να αποφύγουν την έκδοση στην Τουρκία οι οκτώ πραξικοπηματίες που διέφυγαν με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk στην Ελλάδα και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ζητώντας πολιτικό άσυλο, αν και η εξέταση των αιτημάτων τους θα καθυστερήσει για διαδικαστικούς λόγους.

    Πρόκειται για τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγούς και δύο αρχιλοχίες, οι οποίοι έχουν ξηλώσει από τις στολές τους τα διακριτικά τους και αρνούνται να δηλώσουν στις ελληνικές αρχές την ταυτότητά τους και από που ακριβώς προέρχονται. Οι οκτώ πραξικοπηματίες κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών και σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

    Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, επικαλούμενο μηχανική βλάβη. Ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ του Σαββάτου, μεταφέροντας δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάμβανε το πρώτο ελικόπτερο για να το επιστρέψει στην Τουρκία, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχός του για να διαπιστωθεί αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

    Η Άγκυρα ζητά την έκδοσή τους

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά ζήτησε την άμεση έκδοση των «προδοτών», όπως τους χαρακτήρισε, στην Τουρκία, για να λάβει την απάντηση ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

    Μάλιστα, για το θέμα υπήρξε επαφή και σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Tayyip Erdogan, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής, καθώς οι διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

    Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/61821-2/61821



    ΣΧΟΛΙΑ