• Top Stories

    Στο στόχαστρο της Angela Merkel αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης ο Erdogan;

    • NewsRoom
    Ερντογάν Μέρκελ


    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση- στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη- του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel αλλά και τον Τούρκο Πρόεδρο, Recep Tayyip Erdoğan, δεδομένου ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θεωρείται «κλειδί» για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

    Αλέξης Τσίπρας: Νέο όραμα

    «Ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

    Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας - Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan
    Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας – Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter:

    «Στην Κωνσταντινούπολη, για το #WorldHumanitarianSummit .Ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο. ½».
    «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυο κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. 2/2».

    Σκληρή η στάση της Agnela Merkel

    Σαφείς αιχμές εναντίον του Recep Tayyip Erdoğan και το αίσθημα Δημοκρατίας που υπάρχει και καλλιεργείται στην Τουρκία, άφησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η Άγκυρα χρειάζεται ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, ανεξάρτητο Τύπο και ένα πιο δυνατό κοινοβούλιο, με αφορμή την άρση του ασύλου των βουλευτών την περασμένη εβδομάδα, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης.

    Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan - Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel
    Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan – Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel

    Συγκεκριμένα είπε «Κατέστησα σαφές στη συζήτηση ότι χρειάζεται ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ένα ισχυρό κοινοβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του ενός τετάρτου των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο».

    Σημαντικό είναι και το γεγονός μάλιστα ότι επικριτές της κυβέρνησης εκτιμούν πως η αναθεώρηση του Συντάγματος -προκειμένου να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών- έχει στο στόχαστρο την εξάλειψη  από την τουρκική Βουλή του κόμματος «Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών» (HDP), το οποίο και εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα.

    Η καγκελάριος Merkel υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν οι Βρυξέλλες πριν οι Τούρκοι πολίτες αποκτήσουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στο Χώρο Schengen χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίου.

    Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ήταν σκληρή και έμμεσα υποστηρικτικά προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να τον υποστηρίξει σε ένα εκ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, την προσφυγική κρίση αφενός και αφετέρου διότι επιδιώκει μία ενωτική στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία με αφορμή το προσφυγικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/aftes-ine-i-pente-idisis-pou-prepi-na-xerete-prin-anixoun-i-agores-4/47660

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/i-xegniastes-meres-ton-trapezon/47592



    ΣΧΟΛΙΑ