• Πολιτική

    Στο ΣτΕ κατά του υπουργού Υγείας οι μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας

    Συμβούλιο της Επικρατείας

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Κοινή αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσαν ο Ιατρικός  Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), ζητώντας ακύρωση της απόφασης του υπουργού Υγείας να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

    Η  αίτηση του ΙΣΑ θα ενισχύσει και θα συζητηθεί μαζί με την αίτηση ακυρώσεως των εκλεγμένων μελών της διοίκησης του ΠΙΣ και εξελεγκτικής επιτροπής,  κκ: Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, Άννας Μαστοράκου, Ανδρέα Παπανδρούδη, Γεώργιου Ελευθερίου Χάρη Βαβουρανάκη, Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου, Βασίλειου Ψυχογιού, Αποστολίδου Αναστασίας, Χαράλαμπου Τσεβεκίδη, Βιολέττας Βαίτση, Αλεξίου Κόρδα και Βλάσιου Πυργάκη, στις 17.10.2019, ενώπιον της διευρυμένης (επταμελούς) σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Οι εκλογές της 3ης Μαρτίου, είχαν τεθεί υπό αμφισβήτηση, με υποψηφίους της επικρατούσας παράταξης που δεν εκλέχθηκαν, να καταθέτουν ενστάσεις στον ΠΙΣ, ζητώντας να γίνει εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων.  Η νέα καταμέτρηση έγινε, δίνοντας επιπλέον ψήφους σε ορισμένους υποψηφίους, εντούτοις, οι διαφορές ήταν τόσο μικρές, ώστε δεν επέφεραν αλλαγές στο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος -σύμφωνα με τον ΠΙΣ- προσχηματικούς λόγους, προχώρησε σε «ακυρωτική» υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε τη Μ. Πέμπτη, 25/04, αιφνιδιάζοντας κατά πολλούς το νεοεκλεγέν ΔΣ, το οποίο έκανε λόγο για «παράνομη απόφαση που επιχειρεί να νοθεύσει τη βούληση του ιατρικού σώματος της χώρας».

    Την Πέμπτη, 2 Μαΐου, τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, προχώρησαν στην κατάθεση του αιτήματος ακύρωσης της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης στο ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του υπουργού «πραξικοπηματική».

    Πέραν της αίτησης αναφορικά με τις εκλογές του ΠΙΣ, ο ΙΣΑ έχει προσφύγει στο ΣτΕ και κατά της Υπουργικής Απόφασης με την οποία αίρεται το τεκμήριο αθωότητας για τους ιατρούς της χώρας, καθώς οι ιατροί υπόκεινται σε αναστολή άσκησης ιατρικού επαγγέλματος με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης (και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση).

    Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για να προασπίσει τα μέλη του και να διασφαλίσει τη νομιμότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ