• Πολιτική

    Στις Βρυξέλλες με το μυαλό στις κάλπες ο Κυριάκος: «Πληρώσαμε ακριβά τον Τσίπρα!»

    • NewsRoom


    Μπορεί να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο και από το εξωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει μετ’ επιτάσεως το αίτημα για εκλογές. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Enda Kenny, και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul.

    «Πληρώσαμε ακριβά τον Τσίπρα»

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt» ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει το βασικό του επιχείρημα πως η χώρα έχει ανάγκη από νέα προσφυγή στις κάλπες, γιατί όπως επισημαίνει, «κάθε μέρα που αυτή η κυβέρνηση μένει στην εξουσία, η ζημιά μεγαλώνει». Κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι βλάπτει ανεπανόρθωτα την χώρα, αυξάνοντας συνεχώς τους φόρους και οδηγώντας την Ελλάδα σε ύφεση, ενώ καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να χαλαρώσουν τους όρους του προγράμματος δανεισμού της χώρας.

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ
    Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ

    Αιτιολογώντας την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ τον περασμένο Αύγουστο υπέρ του τρίτου πακέτου βοήθειας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι λόγω πολυάριθμων ανταρτών στο κόμμα του ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να το έχει περάσει με τις δικές του δυνάμεις. «Με τον τρόπο αυτό διασφαλίσαμε την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την συνεχή αύξηση των φόρων, αλλά μόνον με περικοπές δαπανών.

    Ποιά η διαφορά μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα; “Πιστεύω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και γνωρίζω πώς υλοποιούνται, ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικά δεν θέλει να τις υλοποιήσει”. Ο ίδιος προτείνει “να επανεξετάσουμε μετά το 2017 τους δημοσιονομικούς στόχους και να μειώσουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2%. Αυτό θα μας έδινε τη δυνατότητα να δώσουμε μέσα από στοχευμένες φορολογικές μειώσεις ώθηση στην ανάπτυξη”.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι “η κρίση αυτή καταδεικνύει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό”. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι τυχαία, παρατηρεί η Handelsblatt. Η Ελλάδα υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από ανεκπλήρωτες πολιτικές υποσχέσεις: από τον Ιανουάριο του 2015 κυβερνά ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας μαζί με τους δεξιούς λαϊκιστές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. “Το πληρώσαμε ακριβά αυτό, με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας το οποίο μέχρι πριν από δυο χρόνια φαινόταν ακόμη περιττό”, σχολιάζει ο Κ. Μητσοτάκης.

    «Παραδοχή ήττας η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο»

    Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής για τις προθέσεις του: «Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί από μόνη της παραδοχή ήττας για τον Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε στην εκπομπή «Ενικός» του Star Channel και χαρακτήρισε «εγκληματική» την υιοθέτηση συστήματος απλής αναλογικής.

    Με δεδομένο τον υφιστάμενο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, η κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους για το πρώτο κόμμα σημαίνει ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτείται συμφωνία τουλάχιστον τριών κομμάτων. Και ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «βόμβα στα θεμέλια της μελλοντικής κυβερνητικής σταθερότητας», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

    Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως ο κ. Τσίπρας είναι παντελώς μόνος και δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να βρει 200 βουλευτές προκειμένου να περάσει τον εκλογικό αυτό νόμο. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ  πίσω από την κυβερνητική πρόταση κρύβεται μία σκευωρία από μεριάς του Πρωθυπουργού καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «στην αποχώρησή του ο κ. Τσίπρας  θέλει να εφαρμόσει συνταγή απόλυτης ακυβερνησίας για να στερήσει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας».

    «Ο κ. Τσίπρας έχει ως μόνο σύμμαχο τον κ. Καμμένο», παρατήρησε, ενώ επέμεινε ότι η αλλαγή που προωθείται συνιστά «παραίτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στις επόμενες εκλογές». Δεσμεύτηκε, εξάλλου, ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα ανοίξει αμέσως τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και οι αλλαγές του κ. Τσίπρα δεν θα ισχύσουν. Αμεσα, πρόσθεσε, θα προχωρήσει η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η καθιέρωση της δυνατότητας των αποδήμων ομογενών να ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, δύο επείγοντα και αναγκαία μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν από την παρούσα Βουλή, αλλά η κυβέρνηση, όπως είπε, τα παραπέμπει στις καλένδες.

    tsiprasMitsotakis

    «Η απλή αναλογική δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Είναι τακτικισμός του κ. Τσίπρα που ξέρει ότι θα χάσει», συνέχισε στο ίδιο ύφος για να υπογρμμίσει πως έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού «και ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν τη δέχεται».

    Έντονα επικριτικός υπήρξε και για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου από την ηλικία των 17 ετών. «Γιατί όχι 16 ετών ή 15 ετών;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και σκωπτικά συμπλήρωσε ότι τέτοια μέτρα ισχύσουν σε χώρες όπως η Βόρειος Κορέα που «οι εκλογές είναι γιαλαντζί». Πρόσθεσε, πάντως, ότι από τη στιγμή που η ενηλικίωση είναι στα 18 δεν βρίσκει τον λόγο γιατί θα πρέπει να ισχύει κάτι διαφορετικό για την ψήφο.

    Οι «μεταγραφές»

    Όσο αφορά εξάλλου στην στρατηγική της ΝΔ ενόψει εκλογών -όποτε κι αν γίνουν- ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ενδιαφέρεται για ένα «γενναίο άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο», διαψεύδοντας ταυτόχρονα με κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι στις προθέσεις του να δεχθεί στη ΝΔ στελέχη άλλων κομμάτων, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Γιάννης Μανιάτης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν θα κινηθεί με όρους μεταγραφών, αλλά θα κάνει ανοίγματα σε στελέχη από την κοινωνία.

    nea-dimokratia

    «Η ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία θα γίνει με ανοιχτή πρόσκληση σε πολίτες με ένσημα, με καινούργιες ιδέες και όρεξη να αλλάξουν πράγματα», είπε και δεσμεύτηκε για μεγάλη ανανέωση στελεχιακού δυναμικού προκειμένου, «να δώσουμε χώρο σε νέα πρόσωπα». Κατά την άποψή του «η ΝΔ δικαιούται να διεκδικεί την αυτοδυναμία», αλλά, όπως συμπλήρωσε, «ακόμη και να την πετύχει το ζήτημα των συμμαχιών θα τεθεί εκ των πραγμάτων».

    «Ζάππεια»

    Αναφορικά πάντως με τα περιβόητα «Ζάππεια» δήλωσε ότι τήρησε αποστάσεις από αυτά του προκατόχου του στην ηγεσία της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. «Είχαν μια δόση υπερβολικών προσδοκιών», όπως είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ασκήσει κριτική.

    Ανέφερε, πάντως, ότι τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή διατηρεί σχέσεις και επαφές. Θετικά μίλησε για τον αντιπρόεδρο του κόμματός του Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο είπε «είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά του, είναι χρήσιμο στέλεχος και υπήρξε επιτυχημένος υπουργός».

    Όχι στην υπερφορολόγηση

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων. «Εμείς λέμε κάτι απλό. Όταν υπερφορολογείς, μειώνονται τα κρατικά έσοδα. Αυτό το ξέρουν όλοι, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση», είπε και ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόβλημα φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

     Η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα αυξήσει τις αγοραπωλησίες ακινήτων, θα τονώσει την αγορά και άρα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα, είναι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει. Ενώ μελετάται ακόμη η παροχή κινήτρων για να δίνουν οι επιχειρήσεις μετοχές στους εργαζομένους τους.

    Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

    Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ακόμη και σε ερώτημα για τη συμμετοχή του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, λέγοντας ότι «δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια συνάντηση» πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που συζητούν σημαντικά ζητήματα. Η εμπιστευτικότητα που πρέπει να τηρούν οι συμμετέχοντες για τις συζητήσεις είναι συνηθισμένη σε αυτού του είδους συναντήσεις και «δεν πρέπει να μυθοποιείται», είπε. «Η χώρα μας έχει πρόβλημα διεθνούς αξιοπιστίας, ειδικά με τη σημερινή κυβέρνηση. Και εγώ όπου καλούμαι για να μιλάω για να ενισχύω την αξιοπιστία, δεν θα αφήνω να πάνε χαμένες τέτοιες ευκαιρίες», κατέληξε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sta-schinia-tou-vrexit-ellada-chardouvelis-evropei-den-anechonte-alles-kathisterisis/56599

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/s-palios-simfonia-navlosis-esoda-2-ekat-dolaria-gia-ti-diana/56505



    ΣΧΟΛΙΑ