• Top Stories

    Στην Πορτογαλία αυξάνουν πάλι τον κατώτατο μισθό, στην Ελλάδα πότε;

    • Contributor


    Σε μια κίνηση, που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους εργοδότες, προχωρά η πορτογαλική κυβέρνηση, αποφασίζοντας την επιβολή της αύξησης του κατώτατου μηνιαίου μισθού, από τα 505 ευρώ στα 530 ευρώ.

    Ο Jose Vieira da Silva, υπουργός εργασίας στην σοσιαλιστική κυβέρνηση, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, δήλωσε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί, παρά το γεγονός πως εργοδότες και σωματεία δεν τα βρήκαν. Ανέφερε, επίσης, πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε περαιτέρω συζητήσεις με τις εταιρίες, για να τις βοηθήσει να απορροφήσουν την αύξηση αυτή, αλλά προς το παρόν δε θα υπάρξει μείωση ασφαλιστικών εισφορών, όπως ζητούσαν μετ΄ επιτάσεως οι εργοδότες.

    Στην Πορτογαλία, ο κατώτατος μισθός ήταν παγωμένος – κατά την περίοδο του μνημονίου 2011-2014 – στα 485 ευρώ. Αυξήθηκε στα 505, στα τέλη της περυσινής χρονιάς, με τη νέα κυβέρνηση να στοχεύει στη σταδιακή αύξησή του στα 600 ευρώ μέχρι το 2019.

    Παρά το γεγονός ότι οι εργοδότες βλέπουν υψηλότερους φόρους, ως μέτρο για την κάλυψη του κόστους του πακέτου εξόδου από τη λιτότητα, η πορτογαλική κυβέρνηση προχώρησε στη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε ένα δωδεκάμηνο.

    Αλήθεια, στη χώρα μας, πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός; Δεν υποστηρίζουμε ότι τέτοια κίνηση δε θα έχει παρενέργειες στην οικονομία, αν οι επιχειρήσεις είναι ανέτοιμες να το υποστηρίξουν, θυμίζουμε όμως τη δέσμευση τόσο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, όσο και μετά από αυτές, της ελληνικής κυβέρνησης για παρόμοια κίνηση. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, είχε οριοθετήσει και τις δύο φάσεις, μέσω των οποίων ο κατώτατος μισθός θα οδηγούνταν την 1η Οκτωβρίου 2015 στα 680 ευρώ, και την 1η Ιουλίου του 2016, στα 751 ευρώ.

    Προς το παρόν, πάντως, κι ενώ το 2015 τελειώνει, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα παραμένει στα 586 ευρώ. Το μόνο, που η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει, είναι οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία…



    ΣΧΟΛΙΑ