• Πολιτική

    Στην αποσυμφόρηση της Μόρια προχωρά η Κυβέρνηση, μεταφέρει μετανάστες στη Νέα Καβάλα

    • NewsRoom
    μόρια


    Σε άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση της Μόρια, μετά και από την χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο, προχωρά η κυβέρνηση.

    Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί  μεταφορά 1.002 ατόμων, με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας, από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα. Το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα, προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

    Πλέον ο αριθμός μεταναστών στον καταυλισμό της Μόριας έχει φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των 10.241 κατοίκων. Όπως μάλιστα λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ, ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.

    Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδριας κάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Τουρκία, ειδικά μετά την χθεσινή μαζική άφιξη. Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές της Τουρκίας, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ερντογάν προειδοποίησε για ένα νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία. «Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα» σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές έχουν ενημερώσει για την κατάσταση και την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.



    ΣΧΟΛΙΑ