• Πολιτική

    Στη δημοσιότητα η «Έκθεση Συμμόρφωσης» της Κομισιόν – Κανονικά θα εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου


    Ξεκαθαρίζεται και επίσημα από τους Ευρωπαίους δανειστές, στην έκθεση συμμόρφωσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν ενόψει του αυριανού Eurogroup, ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα του Μνημονίου θα εφαρμοστούν. Κάτι που σημαίνει ότι το 2019 θα ξεκινήσει με τις περικοπές των συντάξεων αλλά και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης, ενώ το 2020 με την περικοπή αφορολόγητου αλλά και τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έχουν πραγματοποιηθεί. Η τελευταία εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα είναι πλέον καθ’ οδόν, αφενός για να χτιστεί το ταμειακό «μαξιλάρι» ασφαλείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, αφετέρου για να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή δανείων, πιθανώς και προς το ΔΝΤ.

    Τα αδιάθετα χρήματα του προγράμματος του ESM θα αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ περίπου και η ελληνική κυβέρνηση είχε την προσδοκία πως θα μπορούσε να διεκδικήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών.

    Η ευρωζώνη, ωστόσο, εξετάζει να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρό μέρος από τα 25 δισ. ευρώ των αδιαθέτων χρημάτων του προγράμματος, ώστε να κάνει τη λεγόμενη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (liability management), δηλαδή την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της EKT με τα φθηνά δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

    Η έκθεση καταγράφει επιπλέον μια σειρά από κινδύνους που συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι πρέπει να επεκτείνει και να διασφαλίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω μιας «Ενισχυμένης Εποπτείας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι ελπίδες, οι προσδοκίες και οι φόβοι 4 Eλλήνων οικονομολόγων ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Reuters ξεσκεπάζει το παζάρι Τσίπρα: Έδωσε το όνομα, για να πάρει ελάφρυνση χρέους

    ΜΗΥ ΧΑΣΕΤΕ: Μοσκοβισί: Οι δεσμεύσεις από την Ελλάδα εκπληρώθηκαν και οι συμφωνίες τηρήθηκαν



    ΣΧΟΛΙΑ