• Πολιτική

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών

    • NewsRoom
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ


    Την ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορα, σχολίασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

    Σε σχετική ερώτηση που έγινε κατά την ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απάντηση του εκπροσώπου ήταν πως οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

    Η συμφωνία που υπογράφηκε χθες στο Κάιρο μετά το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη χώρα της βόρειας Αφρικής, προέκυψε μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως:

    «Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει εφαρμοστεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες».



    ΣΧΟΛΙΑ