• Πολιτική

    ΣτΕ: Δεύτερο “όχι” στον Βαρουφάκη για την απαγόρευση των συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο

    Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25

    Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25


    Το κλείσιμο των σχολείων, την απαγόρευση κυκλοφορίας και όλα τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας και παράλληλα, τα νοσοκομεία που γέμισαν με ασθενείς του μεταδοτικού ιού, επικαλέστηκαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας για να απορρίψουν και το δεύτερο αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη και δύο σωματείων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ζητούσαν να ανασταλεί η από 13.11.2020 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

    Οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν το αίτημα για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Όπως αναφέρει στο σκεπτικό της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό επιτροπής Αναστολών, δεν χορηγείται αναστολή «του πράγματι αυστηρού πλην αναγκαίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, μέτρου λόγω συνδρομής εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 52 παρ. 6 εδάφιο δεύτερο του π.δ. 18/1989, ανεξαρτήτως του επανορθωσίμου ή μη της βλάβης των αιτούντων».

    Στην απόφαση τους επισημαίνουν ότι «το μέτρο της θεσπιζόμενης με την προσβαλλόμενη απόφαση προσωρινής (από 15.11.2020 ώρα 6.00 π.μ. έως 18.11.2020 ώρα 9.00 μ.μ.) απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω σε όλη την επικράτεια ελήφθη, διότι συντρέχουν εξαιρετικώς επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον σοβαρό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

    Και εξηγούν οι σύμβουλοι Επικρατείας:

    – Με ομόφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, προκρίθηκε η εφαρμογή ολικού απαγορευτικού σε όλη τη χώρα προς ανάσχεση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

    – Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία «η ένταση πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας βαίνει από 4.11.2020 και έως την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης συνεχώς αυξανόμενη»,

    – Στο πλαίσιο της παρούσας εξαιρετικής συγκυρίας «(τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας) έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας από την 7.11.2020 έως και την 30.11.2020» και έχει τεθεί «περιορισμός των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω με περιοριστικώς καθοριζόμενες εξαιρέσεις, καθώς και η απαγόρευση της μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσο εκτός περιφερειακής ενότητας».

    – Έχει ήδη ανασταλεί η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων κάθε βαθμού.

    Και τέλος, το απαγορευτικό αυτό μέτρο, καταλήγει το ΣτΕ, «έχει όλως προσωρινό χαρακτήρα και, εν όψει των συγκεκριμένων δεδομένων, εύλογη διάρκεια».

    Την παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου είχε απορριφθεί και το αίτημα προσωρινής διαταγής για να «παγώνει» προσωρινά η απαγόρευση.

    Η αίτηση ακύρωση του ΜέΡΑ25 και των Σωματείων θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 4 Δεκεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ