• Πολιτική

    Στα σχοινιά του Βrexit η Ελλάδα – Χαρδούβελης: Οι Ευρωπαίοι δεν ανέχονται άλλες καθυστερήσεις

    • NewsRoom
    Γκίκας Χαρδούβελης

    Γκίκας Χαρδούβελης


    Αντιμέτωπη με νέες πιέσεις για έγκαιρη, άμεση και πιστή  εφαρμογή του προγράμματος έρχεται πλέον η Ελλάδα καθώς η αβεβαιότητα που ήδη παρατηρείται στις αγορές μετά τον «Αρμαγεδώνα»του Brexit, απειλεί να επιδεινώσει τη θέση των πιο ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν άλλες καθυστερήσεις, τους θυμώνει να ασχολούνται ξανά και ξανά με το ίδιο ζήτημα εδώ και πέντε χρόνια, υπογραμμίζει και ο Γκίκας Χαρδούβελης.

    Η Ελλάδα για τους Ευρωπαίους δεν είναι το κύριο πρόβλημα αλλά αντίθετα είναι «μικρό πρόβλημα» σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. παρατήρησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ  ο πρώην υπουργός Οικονομικών,  τονίζοντας πως ο δείκτης εμπιστοσύνης είναι ακόμα στο ναδίρ. Πώς θα έρθουν ξένοι να επενδύσουν όταν δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, διερωτήθηκε, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί για το περίφημο «mail Χαρδούβελη», είπε ότι έχουν ως αποτέλεσμα την ύφεση και  κοστίζουν στους φορολογούμενους 20 δισ. το χρόνο.

    Με αφορμή εξάλλου τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως για να αρθούν τα capital controls πρέπει να επιστρέψουμε στην ομαλότητα και να αποκτήσουμε αξιοπιστία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

    Μήνυμα για επίσπευση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος εξέπεμψε από τις Βρυξέλλες και κοινοτικός αξιωματούχος με ιδιαίτερη εμπλοκή στην εφαρμογή του Μνημονίου. Απευθυνόμενος σε Ελληνες δημοσιογράφους ο αξιωματούχος σημείωσε με νόημα: «Οι προαπαιτούμενες δράσεις (milestones) που πρέπει να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο δεν προϋποθέτουν καινούργια νομοθετικά μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν έως τον Ιούλιο, το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου. Δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία».

    Όπως είπε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να εφαρμόσει απαρεγκλίτως το πρόγραμμα, καθώς δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων, θέση που αυτή τη στιγμή βεβαίως έχει λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο. «Τώρα ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με πριν θα πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει εγκαίρως το πρόγραμμα», ήταν το σαφές μήνυμά του.

    Στόχος τώρα των δανειστών είναι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να έχει πραγματοποιηθεί έως το δεύτερο ήμισυ του Οκτωβρίου έτσι ώστε κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου να ακολουθήσει νέα εκταμίευση.

    Ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος, αν και ανέφερε ότι δεν αναμένεται «τεράστια επίδραση από το Brexit στην ελληνική οικονομά», πρόσθεσε ότι αυτό ενδέχεται να προκαλέσει «μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ερωτηθείς, ωστόσο, για το ενδεχόμενο να παρασχεθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος λόγω ενδεχόμενης ύφεσης που θα πυροδοτήσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ήταν κατηγορηματικός: «Θα είμαστε αυστηροί. Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή. Γιατί να είμαστε μαλακοί;». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι σε περίπτωση ισχυρού σοκ στην οικονομία, τότε και μόνον τότε ίσως υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων.

    Άμεσες δράσεις

    Στις άμεσες δράσεις που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο:

    1. Η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
    2. Ο διορισμός του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
    3. Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά την ενέργεια
    4. Η περαιτέρω απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων»
    5. Αλλαγές στη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια και δη τις αλλαγές στον νόμο 4307/2014 (νόμος Δένδια).

    Ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος επιχείρησε, εξάλλου, να υποβαθμίσει την «καυτή πατάτα» της επόμενης αξιολόγησης και δη τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, επιμένοντας σε μια ηπιότερη στάση σε σχέση με αυτήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Εάν η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά κάνει λογικές προτάσεις, θα είμαστε ανοιχτοί», δήλωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ποτέ η Commission δεν τάχθηκε υπέρ της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

    «Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο προ κρίσης καθεστώς», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι στην Ελλάδα το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει την ύπαρξη υπουργικής απόφασης για κάτι που συμβαίνει σε μια εταιρεία. Ιδιαίτερη βαρύτητα, από την άλλη, φαίνεται να δίνει η Commission στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης στο θέμα της απελευθέρωσης αγορών προϊόντων, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην απονομή δικαιοσύνης και στον δημόσιο τομέα, με κοινοτικές πηγές να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στα ειδικά μισθολόγια.

    Καθυστερήσεις με τις αγορές ομολόγων από ΕΚΤ

    Οι προσδοκίες για επιτάχυνση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται ότι επισκιάζονται. Πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε ότι ακόμη δεν πληρούνται οι σχετικοί κανόνες και δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι σχετικοί περιορισμοί.

    Συνέδεσε δε το ζήτημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ έχει συνυπογράψει τη σχετική εκτίμηση της Commission. «Το πρόβλημα με τις προβολές σε βάθος χρόνου είναι παρακινδυνευμένες. Η κυβέρνηση επενδύει σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει», τόνισε η ίδια πηγή.

    Αναφερόμενος πάντως σε πιθανές συνέπειες στο Brexit ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι δεν αναμένονται πολλές επιπτώσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει αρκετά για τη σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και γι’ αυτό επιμένουμε», δήλωσε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που τελικώς ελήφθησαν για τα «κόκκινα» δάνεια είπε: «Θα μπορούσαν να είναι πιο τολμηρά, όμως πρόκειται για ευαίσθητο θέμα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ine-episimo-teli-kikloforias-mina-ti-prepi-na-prosexoun-idioktites-ix/56583

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/george-saravelos-deutsche-bank/56168



    ΣΧΟΛΙΑ