• Πολιτική

    Στα πρόθυρα πολέμου Ουκρανία-Ρωσία: Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

    • NewsRoom


    Τα τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού που συνελήφθησαν από τη Ρωσία ανοιχτά της ακτής της προσαρτημένης από τη Μόσχα χερσονήσου της Κριμαίας βρίσκονται στο λιμάνι του Κερτς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

    Τα πλοία δεν δείχνουν να έχουν υποστεί ζημιές και σε αυτά μπορεί κανείς να δει ανθρώπους με ναυτικές στολές, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πολεμικά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία εισήλθαν, σύμφωνα με την Μόσχα, παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

    Παράλληλα οι αρχές της Ρωσίας άνοιξαν ξανά για τη ναυσιπλοΐα το στενό του Κερτς, το οποίο είχαν αποκλείσει μετά την σύλληψη των τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

    Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (…) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.

    Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ’ άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το μέτρο στις 16:00.

    Το χρονικό της έντασης

    Όλα ξεκίνησαν χθες όταν το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

    Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας έκανε αυτήν την ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook έπειτα από μια ημέρα αυξημένης έντασης κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία εμπόδισε τρία ουκρανικά πλοία να εισέλθουν στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Στενού του Κερτς, τοποθετώντας ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο κάτω από μια γέφυρα που ελέγχει η Μόσχα.
    Σχετικό βίντεο από το περιστατικό δημοσιεύτηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ:

    Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από ΕΕ και ΝΑΤΟ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απεύθυναν έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ και ζήτησαν από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

    «Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε ένα δελτίο τύπου.

    Το ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», μέσω των δηλώσεων μιας εκπρόσωπου τύπου της Συμμαχίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ουκρανία κατηγορεί τους Ρώσους πως άνοιξαν πυρ κατά πολεμικού πλοίου της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία: Δύο νεκροί από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλλαγή σελίδας για την Eurobank και τιτλοποιήσεις δανείων 9 δισ. ευρώ – Κίνηση «ματ» η συγχώνευση με την Grivalia

     



    ΣΧΟΛΙΑ